Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Unikátní maringotka s ikonickými hobitími dveřmi je díky solárním panelům energeticky zcela soběstačná

Stále populárnější jsou v dnešní době soběstačné domy a tento trend si už našel cestu i mezi příznivce bydlení v maringotkách nebo v tiny housech. Ondřej Vácha z Plzně teď postavil naprosto unikátní a zřejmě úplně první energeticky zcela soběstačnou maringotku, jejíž zaoblená střecha je celá osazena flexibilními solárními panely. Naprosto originální jsou i kulaté dveře, které někomu mohou připomínat Hobitín.

Přesně před dvěma lety se stal v Plzeňské Drbně naším NE(obyčejným) Ondřej Vácha, který půl roku předtím skončil v Praze s manažerskou prací u korporátní společnosti. Rozhodl se pro radost a pro rekreační účely své rodiny zrekonstruovat si starou maringotku. Proměnil ji v malý rodinný klenot. Když se s ní pochlubil na sociálních sítích, sklidil se svým dílem obrovský úspěch a odstartoval tak kariéru stavitele maringotek. Za dva roky dokázal postavit čtyři, pracuje na páté a vedle toho ještě vybudoval jeden tiny house. Nejnovějším modelem soběstačné maringotky ovšem Ondřej Vácha nasadil laťku hodně vysoko.

Čím je nová maringotka tak výjimečná?
Jsou tam hned dva aspekty, které jsou trochu netypické. Jednou věcí jsou kulaté dveře. Kulatá okna na maringotkách nejsou neobvyklá, ale dveře se jen tak nevidí. Podařilo se mi domluvit s výrobcem oken, kteří dělali podobný projekt pro jednu loděnici a měl tedy zkušenosti s tímto typem výroby. Tyto dveře byly přímo na přání zákaznice. Mnoho lidí, včetně mě, jí to rozmlouvalo, že je to zbytečně drahé a v některých aspektech možná i nepraktické, ale jí se to natolik líbilo, že jsem na to nakonec kývnul. Další zvláštností je fotovoltaika, která taktéž byla výslovným přáním zákaznice, aby byla maringotka energeticky soběstačná a ekologická. Bylo to poměrně složité, protože žádná maringotka s takovou střechou nikde nebyla a neměl jsem kde čerpat informace. Požadavek byl totiž také ten, aby panely kopírovaly tu zaoblenou střechu a nekazily celkový „kulatý“ design. Nebylo to jednoduché,. Ale po několika pokusech se mi podařilo sehnat sestavu, která funguje.

Jak to vlastně funguje?
Původně tam byly naprojektované fotovoltaické pásy, které ale měly nižší výkon a neutáhly by tu maringotku celou. Nakonec jsem tam dal tyto flexibilní panely s celkovým výkonem 4,5 kWp, což je dostatečný výkon, který běžně najdete třeba na rodinných domech. Je tam celkem 24 metrů čtvrtečních fotovoltaických panelů. Je tam také baterie, takže i když nebude svítit sluníčko, tak se předem uložená energie může využít. Vzhledem k tomu, že bude maringotka využívána primárně o víkendech, tak se i v zimním období baterie přes týden naplno nabije a o víkendu tak bude dost energie na běžné činnosti. Jinak od jara do podzimu to utáhne všechno. Přes zimu tam majitelka neplánuje přebývat moc často. Ve výbavě je pračka, lednička, mikrovlnka, varná deska, bojler, klimatizace a všechno tohle jede přes fotovoltaiku. Je to dělané i na trvalé bydlení. Obecně se ale přes zimu maringotky většinou nevyužívají. Ve stěnách je 8 centimetrů izolace a nikdy to nebude mít parametry rodinného domku. A je tedy otázkou, kolik toho chce člověk protopit. Pro všechny případy je vedení vody obalené topnými kabely, které spínají při určité teplotě, aby voda nezamrzla a trubky nepopraskaly. Při zazimování jsou dvě varianty, buď se vypustí voda jako u klasického rekreačního objektu, anebo se zapnou tyto topné kabely a ty to udrží. Fotovolatika kromě topných panelů utáhne v zimě i temperování na určitou teplotu, takže se tam pak v zimě dá přijet a normálně fungovat.

V maringotce je samozřejmě záchod i sprcha. Jak to vypadá s vodou?
Bojler má 65 litrů, což stačí na dvě až tři rychlé sprchy, funguje tam i rychloohřev, během 45 minut se tak voda opět doleje a ohřeje na další sprchu. Maringotka má standardní vstupní kohout na připojení vody. Buď se k napojení použije běžná zahradní hadice anebo se tam přitáhne napevno voda z přípojky. Záchod je tam klasický splachovací, což se pak na konkrétním pozemku řeší septikem nebo čističkou odpadních vod.

Maringotku proměnil Ondřej Vácha za šest měsíců v rodinný klenot, teď se mu hrnou další zakázky na přestavby

Obrovským fenoménem se i v Česku stávají v posledních letech přestavby maringotek. Lidé si je pořizují nejen k víkendovému bydlení místo chat a chalup. Mnozí jim dávají přednost před malými domy a trvale v nich bydlí. Ze starých a nevzhledných...

Kolik přesně tato nová maringotka měří?
Má na šířku 2,7 metru, na délku 8 metrů a když stojí na kolech, tak je vysoká 367 centimetrů, což je i maximální výška, která se dá dobře převážet. Když to najede na podval, tak to má 4,5 metru. Moc se mi tento projekt líbí. Hodně času jsem při přípravě investoval do toho, abych vůbec zjistit, jak to zařídit, aby fungovala ta energetická soběstačnost. Myslím ale, že to bude trend i do budoucna. Dotazy na to, jestli by šlo udělat soběstačnou maringotku stále přibývají. Rád bych v tom pokračoval. Projížděl jsem internet a nikde jsem nenašel maringotku s kulatou střechou se soláry. Našel jsem maximálně to, že měli rovné panely nasměrované na kulaté střeše, ale nevypadalo to moc hezky.

Když jsme spolu dělali první rozhovor v dubnu 2021, tak se lidé hodně začali zajímat o nový trend bydlení na malém prostoru. Změnilo se od té doby něco?
Poptávka se až tak nezměnila, ale proměnila se nabídka a zvýšila se samozřejmě konkurence. Hodně se ale zvýšila cena materiálů. Ještě před dvěma lety jsem byl schopný udělat vybavenou maringotku za 650 tisíc, tak dnes je to za milion. Bohužel se s tím nedá nic dělat. Už to není úplně levné bydlení jako dříve. Na druhou stranu se poslední dobou rozšířil fenomén glampimgu, kdy mají lidé hezké místo, ale nejde tam nic moc postavit. Pak přichází v úvahu nějaká zajímavá a luxusnější maringotka. Byznys s ubytováním tohoto typu roste a stává se stále oblíbenějším.

Je výhodnější pořídit si tiny house nebo maringotku?
Tiny house je určitě levnější. Ve většině typů je sedlová nebo pultová střecha, což je jednoduší než kulatá střecha nebo střecha s okýnky, co dělám rád já. Tiny house je z pohledu vnitřního prostoru o něco praktičtější. Oproti maringotce je vzhledem k vyšším bočním stěnám více místa na spaní v patře. Ale maringotka má své kouzlo a je prostě krásná. Úplně jinak se kouká na hezky udělanou maringotku než na hezky udělaný tiny house. Hýbat se dá s oběma, dělají se i tiny housy na kolech.

Budete dál pokračovat ve stavbě maringotek?
Určitě v tom budu pokračovat. Je to věc, která mě ohromně baví. Je to velmi tvořivé a rád vymýšlím se zákazníky cesty, jak vytvořit tu správnou maringotku. Každá je jiná a to se mi líbí.

FOTOGALERIE: Maringotka Ondřeje Váchy

Sobota, 1. dubna 2023, 17:04

FOTOGALERIE: Maringotka Ondřeje Váchy
FOTOGALERIE: Maringotka Ondřeje Váchy

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky maringotka, stavba maringotky, tiny house, Ondřej Vácha, energeticky soběstačná maringotka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní maringotka s ikonickými hobitími dveřmi je díky solárním panelům energeticky zcela soběstačná  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.