Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Plzeňském kraji vzniklo díky EU 33 sběrných dvorů za 240 milionů

V Plzeňském kraji vzniklo díky evropské dotaci 33 nových sběrných dvorů za téměř 240 milionů Kč. Operační program Životní prostředí na ně dal spolu se státem přes 200 milionů Kč. Při otevření dvora v Bezdružicích na Tachovsku to řekla Miloslava Janovská z Regionální rozvojové agentury Plzeňského kraje (RRA), která koordinuje třídění odpadů v regionu. Deponii pro všechny druhy domácích odpadů včetně nebezpečných připravovalo město s 950 obyvateli od roku 2017. Pro místní funguje zdarma třikrát týdně.

"V Plzeňském kraji je 81 sběrných dvorů. Výrazně snížily nepořádek v obcích. Množství přijímaného odpadu každoročně stoupá," řekla Lenka Šlajsová z RRA. Velká část vytříděných odpadů je materiálově využívána. "Hustotou dvorů je na tom kraj dobře, protože většinou se počítá jeden na 10 tisíc lidí, a my už jsme pod 9000," uvedla. Z dobíhajícího programu by mohly dostat dotaci ještě Blížejov na Domažlicku a Přimda na Tachovsku, které podaly žádost minulý týden, a možná ještě modernizace dvora ve Štěnovicích, která už má stavební povolení.

Současná situace na trhu vytříděných odpadů není podle Václava Lišky z krajského odboru životního prostředí ideální. "Proto je důležité získávat úplně na začátku kvalitu tím, že se pod odborným dozorem dávají jednotlivé odpady tam, kam patří a v dobré kvalitě. Aby na dotřiďovací lince měli co nejméně práce," uvedl. Sdružení obcí Černošín s 35 členy z Tachovska má podle něj nejvíc sběrných dvorů v přepočtu na obyvatele.

Bezdružický dvůr bude provozovat firma Ekodepon, jež patří sdružení obcí a která provozuje skládky v Černošíně a Kladrubech. Podle jednatele Petra Strankmüllera provozuje přes 20 dvorů včetně malých v obcích se 100 obyvateli.

Podle Šlajsové budou dvory podporované i v dalším plánovacím období EU od roku 2021. "Oběhové hospodářství, tedy zužitkovávání odpadů bez nich nemůže fungovat," uvedla. Zatímco dnes ale dostávají obce 85 procent způsobilých nákladů, nově to bude 50 až 60 procent, což by byl problém pro malé vesnice. RRA doporučuje, aby si rychle připravily projekty, protože dotace zřejmě dostanou ty, co požádají nejdřív.

"O dvůr jsme usilovali od roku 2017. Třídíme, ale je to nedostačující. Je lepší odpady soustředit na jedno místo," řekl starosta Bezdružic Lumír Kadlec (Sdružení nezávislých kandidátů). Předtím museli lidé jezdit 15 km do Černošína. Lidé nejvíc odkládají velkoobjemový nábytek a stavební suť. Nová deponie mezi výrobními halami s plochou 4300 m2 stála 4,8 milionu Kč. EU uhradila 2,8 milionu. Kromě města a jeho devíti spádových obcí bude sloužit nedalekému Úterý a Lestkovu.

Autoři

Štítky ČR, EU, odpady, stavby, správa, obce, Plzeňský, Plzeňský kraj, sběrný dvůr, odpad, dvůr, Evropská unie, okres Tachov, Bezdružice, Černošín, Václav Liška, okres Domažlice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Plzeňském kraji vzniklo díky EU 33 sběrných dvorů za 240 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.