Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Klatovské katakomby s mumiemi měly loni rekordní návštěvnost

Klatovské katakomby měly loni rekordní návštěvnost. Krypty s mumiemi pod jezuitským kostelem Neposkvrněného početí Panny Marie a sv. Ignáce vidělo 48 219 návštěvníků. Je to o 6,5 procenta více než v předchozím roce a nejvíce od dokončení kompletní rekonstrukce za 23 milionů korun v roce 2011. Celoročně zpřístupněné katakomby se tak zařadily mezi nejnavštěvovanější památky Plzeňského kraje, řekl dnes klatovský místostarosta Václav Chroust (ODS).

V podzemí pod kostelem na náměstí bylo v letech 1676 až 1783 pohřbeno 195 lidí. Těla uložená na hoblinách v dubových rakvích mumifikoval proudící vzduch. Do dneška se dochovala jen část mumií, nyní je jich vystaveno 38. Loni se poprvé od velké rekonstrukce částečně obměnila expozice. Přibyla část věnovaná barokní hudbě nebo třeba dva komiksy na téma mumifikace těla a příchodu jezuitů do Klatov. "Vzhledem k tomu, že probíhá rozsáhlá rekonstrukce jezuitského kostela, obávali jsme se, zda návštěvníci katakomby nepominou," poznamenal Chroust. I na letošní rok se chystají do podzemní expozice novinky, město na to chce získat dotaci.

"Návštěvnost však není pro katakomby prioritou, tou je naopak příležitost vyprávět příběh barokních jezuitských Klatov," řekl starosta Rudolf Salvetr (ODS). Město, které nemá žádný hrad ani zámek, se věnuje baroknímu a jezuitskému odkazu. Před koncem roku město otevřelo jezuitský refektář rekonstruovaný za 36 milionů korun.

"Díky tomu máme nyní v Klatovech kvalitní prostor s nezpochybnitelným geniem loci s víceúčelovým využitím a byla tím tak ukončena revitalizace celé jezuitské koleje," uvedl Chroust. Připomněl, že ještě zbývá opravit jezuitský seminář. Církev nyní za více než 100 milionů korun opravuje díky dotaci EU také jezuitský kostel. Na výdaje, které dotace nekryje, město církvi přispělo 3,5 milionu korun.

V návštěvnosti se mohou katakomby porovnávat s nejoblíbenějšími státními hrady či zámky v kraji. Největší návštěvnost, přes 60 tisíc lidí, měla loni zřícenina Rabí na Klatovsku. Hrad Švihov, vzdálený deset kilometrů od Klatov, si za celý rok prohlédlo přes 50 tisíc lidí. Přispěla k tomu i výstava o Popelce. Během vánočního mimořádného otevření památky přišlo na Švihov přes 3000 lidí. David Růžička ze správy hradu. Švihov byl loni mezi státními památkami v celé ČR skokanem roku, neboť meziročně nejvíce zvýšil návštěvnost. Do konce října byla loni návštěvnost hradu přes 47 tisíc lidí, což bylo meziročně o 13 300 lidí více.

Autoři | Foto zajimavamista.cz

Štítky ČR, památky, církve, katakomby, návštěvnost, Klatovy, kostel, ODS, Panna Marie, hrad, Plzeňský kraj, dotace, Švihov, Evropská unie, David Růžička

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klatovské katakomby s mumiemi měly loni rekordní návštěvnost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.