Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Podmínky pro lyžování v západní části Šumavy se před víkendem zase o něco zlepšily díky mrazivému počasí

Díky sněžení a mrazivému počasí, které umožnilo výrobu technického sněhu panují v západní části Šumavy před nadcházejícím víkendem o něco lepší podmínky k lyžování, než jaké byly před týdnem. Na šumavském Špičáku přibyla už v úterý ke Spodní Šanci první sjezdovka z vrcholu Špičáku v podobě horního úseku jedničky Turistické s dojezdem po dvojce U Zalomeného. Na své si konečně přijdou i běžkaři.

Lyžaři na Špičáku už mohou také využít ten komfort, že na lyžích plynule sjedou od auta na hlavním areálovém parkovišti až k nástupní stanici lanovky. K tomu jim slouží zhruba 200 metrů dlouhý úsek. Zpět k automobilu je zase po stejném úseku vyveze speciální vlek. Rozjel se i vlek se sjezdovkou pod hotelem Sirotek. Na otevřených tratích leží v průměru 45 cm sněhu, v některých úsecích pak až 60 – 70 cm.

„Momentálně zasněžujeme horní úsek trojky Slalomové s napojením na dvojku U Zalomeného. Děláme, co se dá, snažíme se ji připravit pro lyžování,“ uvedl k aktuálním podmínkám ředitel areálu Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík.

V největším zimním středisku kraje, v Železné Rudě, jsou podle tamního infocentra v provozu areály na Špičáku, Nad Nádražím, Samoty, Weissova louka a Alpalouka a jezdí také lanovka na Pancíř. Nad Nádražím, který je druhým největším areáem v oblasti se jezdí zatím jen na některých sjezdovkách. Je na nich až 40 centimetrů sněhu. Provoz obnovil také například areál v Kašperských Horách.

Běžkaři si ještě musejí na strojovou úpravu stop počkat. V terénu zatím není dostatečná sněhová pokrývka na strojovou úpravu. Například v okolí Modravy je nyní podle tamního infocentra asi jen sedm centimetrů sněhu, ve vyšších polohách více. „Strojově se stopy zatím neupravují, můžete se přesto na běžky vydat po vyšlápnutých stopách,“ uvádí infocentrum. Hlavní stopy si běžkaři prošlápli sami také v okolí Prášil. Na Železnorudsku je v terénu deset až 25 centimetrů sněhu. V Kašperských Horách zatím na zkoušku protáhli strojově okruh U Vodárny.

V Českém lese je zatím jen kolem 12 centimetrů sněhu, což neumožňuje kvalitní strojovou úpravu stop, přesto se dá na běžky vyjet do okolí Capartic a Čerchova. Nový okruh na vrcholu Čerchova a stopa na bystřické silnici jsou prozatím upravené jen válcováním, pouze na bruslení je částečně upravena i stopa na Sádku, informuje lyžařský oddíl Sněhaři.

Ohodnoť článek

Foto Richard Beneš

Štítky lyžování, sněhové podmínky, Špičák, běh na lyžích, sjezdovka, Šumava, Kašperské Hory, Čerchov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podmínky pro lyžování v západní části Šumavy se před víkendem zase o něco zlepšily díky mrazivému počasí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.