Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zoo Plzeň má po hubených kovidových letech nový návštěvnický rekord, její branou loni prošlo 509 550 lidí

Návštěvnický rekord padl v Zoologické a botanické zahrady města Plzně. Symbolicky posledním návštěvníkem zoo v roce 2022 se stala Veronika Valešová. Její vstupenka měla pořadové číslo 509 550. Podařilo se tak překonat rekord z roku 2019, kdy zoo navštívilo 504 984 osob. Za 96 let existence zoo se hranice půl milionu návštěvníků překonala pouze dvakrát.

Na odpolední výlet za zvířaty přijela poslední loňská návštěvnice zoo z Losiné s rodinou, manželem Janem a dětmi Josefínkou a Jáchymem. U otázky, kolikátá je to jejich letošní návštěva zoo, se poněkud zarazila, ale určitě to bylo několikrát. Navíc děti se v ní byly podívat i s mateřskou školou.

Vzácné návštěvníky přivítali a dárky předali za zřizovatele zoologické a botanické zahrady Město Plzeň náměstek primátora Aleš Tolar (STAN) a hlavní zoolog Tomáš Jirásek. Náměstek primátora vyjádřil radost nad tím, že se zahrada vrátila v návštěvnosti do předkovidových čísel a současně vyslovil přesvědčení, že návštěvnost nad půl milionem osob se stane v následujících letech běžným standardem. Po skončení malé slavnosti u hlavní pokladny se rodina Valešova vydala za svými zvířecími oblíbenci, tedy za vlky, lvy a dalšími kočkovitými šelmami a především za želvami.

Zoo Plzeň je 5. nejnavštěvovanější zoo v ČR a dlouhodobě se řadí mezi 15 předních turistických cílů. K počátku roku 2022 chovala 7044 zvířat v 1172 druzích. Největší úspěch měl loni u návštěvníků nově přebudovaný výběh lvů za víc než 30 milionů korun, řekl ředitel Jiří Trávníček. „Postavili jsme i několik dalších nových expozic. Museli jsme zrušit lemuří ostrov a udělali jsme tam krásný nový výběh, udělali jsme unikátní expozici pro burianosaura augustai, což byl jediný dinosaurus objevný v České republice, a okolo něj jsme udělali botanickou expozici reliktů z druhohor. Udělali jsme pro plameňáky a ptáky Středozemí úplně nový nádherný výběh s vyhlídkou," vyjmenoval Trávníček.

I na letošek chytá zoo novinky. Hned na začátku ledna představí unikátní expozici pro plazy. „Udělali jsme úžasné terárium pro nebizarnější plazy světa. Je to pro unikátní zmije z Íránu, z íránsko-Irácké hranice. Nemá ani české jméno, pouze latinské, což by se dalo říct něco jako pazmije prapavoučí a jsme první zoo na světě, která je bude chovat," dodal ředitel.

Ohodnoť článek

Foto Miroslav Volf

Štítky návštěvnost zoo, rekordní návštěvnost, zoo, Plzeň, zoologická zahrada, lvíčata, mláďata, výběh pro lvy, nová expozice, lev berberský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo Plzeň má po hubených kovidových letech nový návštěvnický rekord, její branou loni prošlo 509 550 lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.