Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Bezpečnostní rada Plzeňského kraje jednala o zajištění sjízdnosti silnic i o migrační vlně z Ukrajiny

O zajištění sjízdnosti krajských silnic v zimním období jednala bezpečnostní rada Plzeňského kraje. Vedle plánu zimní údržby se ale zabývala i stavem připravenosti kraje na řešení mimořádných událostí a krizových situací. Tou nejzávažnější je migrační vlna z Ukrajiny.

Krajští silničáři budou zajišťovat údržbu 4 881 kilometrů silnic. „Z toho 420 km na silnicích I. třídy, 1 494 km na silnicích II. třídy a 2 968 km na silnicích III. třídy. Neudržováno zůstane 143 kilometrů. V rámci sedmi okresů provádí zimní údržbu 23 středisek s 52 dispečery a 376 řidiči,“ informoval provozní ředitel Správy údržby silnic Plzeňského kraje (SÚSPK) Radek Šíma.

Silničáři mají k dispozici 102 sypačů, dalších 21 mají v záloze. Dále budou obsluhovat 12 sněhových fréz a 51 traktorů s výměnnou radlicí. SÚS PK má připraveno 25 tisíc tun chemického posypového materiálu a 23 tisíc tun inertního materiálu. Sklady jsou plné z 90 procent. Počítá se i s výrobou a využitím solanky. „Pro kalamitní situace je navíc zasmluvněno přibližně 70 externích dodavatelů, kteří jsou vybaveni traktory s pluhy. Ti na pokyn dispečera vyjíždějí jako výpomoc,“ dodal Šíma s tím, že při zjištění nesjízdnosti silnic musí být proveden zásah do 30 minut.

Není reálné, aby hodinu od začátku kalamity, sněžení a náledí byly sjízdné v daný moment všechny silnice okresu, říkají silničáři

Údržbu přes 400 kilometrů silnic I. tříd a dálnice D5 zajišťuje v Plzeňském kraji jako správce Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD). Zimní období je stanoveno od 1. listopadu do 31. března následujícího roku. Předmětem zimní údržby je zmírňování...

Krajská bezpečnostní rada se dále zabývala připraveností kraje a složek IZS na případné řešení mimořádných situací v příštím roce. „Celková částka představuje pro příští rok v návrhu krajského rozpočtu, který projednají zastupitelé v pondělí 19. prosince, téměř 140 milionů korun. Z toho je na pokrytí migrační vlny z Ukrajiny vyčleněno 80 milionů korun,“ sdělil hejtman Rudolf Špoták (Piráti). Hejtman také připomněl, že k 25. 11. 2022 byl prostřednictvím Krajského asistenčního centra pro uprchlíky KACPU udělen status strpění a dočasné ochrany 35 044 osobám Ukrajiny a přiděleno ubytování bylo 6 767 z nich.

V rámci Policie ČR bude podle vyjádření ředitele Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje Jaroslava Vilda nově od 1. ledna 2023 působit speciální pořádková jednotka, která má díky svému okamžitému nasazení, přispět k zefektivnění a zajištění větší bezpečnosti regionu. Na území ČR jde v pořadí o pátou takovouto jednotku. Působí již v Praze, Brně, Ostravě, Ústí nad Labem.

Ohodnoť článek

Foto SÚSPK,

Štítky bezpečnostní rada kraje, údržba silnic, mimořádné situace, migrační vlna z Ukrajiny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bezpečnostní rada Plzeňského kraje jednala o zajištění sjízdnosti silnic i o migrační vlně z Ukrajiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.