Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Tisícovky lidí sledovaly rozsvícení stromu na plzeňském náměstí, vyjela i vánoční tramvaj

Vánoční strom v centru Plzně už září. Jeho slavnostní rozsvícení sledovalo plné náměstí Republiky. Nádherně rostlá čtrnáctimetrová jedle ojíněná oblékla stejné světelné ozdoby jako ta loňská. Strom zdobí 3,5 kilometru dlouhé blikající řetězy, tenké tyčky vyvolávající dojem padajícího sněhu a svítící hvězdy. Do ulic také vyjela vyzdobená tramvaj, která kromě svezení nabídla i kulturní program.

Svátečního slova se ujal primátor města Plzně Roman Zarzycký (ANO), biskup plzeňský Tomáš Holub a starosta centrálního obvodu David Procházka (ANO). Následovalo tradiční odpočítání a chvíle, na kterou všichni čekali – samotné rozsvícení stromu. Poté rozjela svůj vánoční program zpěvačka Kamila Nývltová. Jako první zazněla píseň ze slavné Popelky.

„Je to nádherný strom, myslím, že zatím nejhezčí, co Plzeň měla,“ rozplývala se jedna z návštěvnic. Každopádně si vyzdobená zářící jedle vysloužila od Plzeňanů obrovské ovace. Strom městu darovali manželé Kolečkovi z Třemošné, na jejichž zahradě rostla celých 35 let. „Netušili jsme, že strom doroste do takových rozměrů. A nikdy by nás nenapadlo, že jednou bude zdobit náměstí Republiky. Jsme rádi, že tomu tak je," prozradila paní Kolečková.

Tramvají zněly koledy

Stejné pozornosti se těšila také ozdobená vánoční tramvaj, která o první adventní neděli letos poprvé vyjela do plzeňských ulic. Už půl hodiny před plánovaným odjezdem se u tramvaje tvořily hloučky nedočkavců. První jízdy ozvláštnil i doprovodný program, které zajistilo Muzikálové studio Divadla J. K. Tyla. Přímo ve voze se zpívaly koledy a vyprávěly vánoční příběhy.

Milá povinnost řídit na premiérové jízdě vánoční tramvaj připadla tentokrát na řidiče PMDP Martina Šimka„Je to moje první jízda s vánoční tramvají. Moc se na to těším. Jde hlavně o to, abychom udělali dětem radost a naladili je na tu vánoční atmosféru. Bude to o něco náročnější služba, protože se po městě pohybuje velké množství lidí. Mnozí běhají, nekoukají moc na cestu a všechno si fotí, tak musím být opatrný a hlavně trpělivý,“ prozradil Šimek.

Na výzdobě tramvaje se pracovalo téměř celý týden. Kromě vnějšího celoplošného polepu je tramvaj vyzdobena i vnitřním polepem stropu a sedaček. Aby tramvaj vynikala i ve večerních hodinách, bylo na každou stranu vozu umístěno 13 světelných dekorací. Tramvaj v neděli brázdila trasu U Synagogy – Náměstí Republiky – Anglické nábřeží – Hlavní nádraží – Mikulášské náměstí a zpět. Od pondělka bude vánoční tramvaj vozit cestující na pravidelných linkách. Přesný jízdní řád na další dny najdete na webových stránkách dopravního podniku.

FOTOGALERIE: Vánoční strom a vánoční tramvaj 2022

Neděle, 27. listopadu 2022, 18:48

FOTOGALERIE: Vánoční strom a vánoční tramvaj 2022
FOTOGALERIE: Vánoční strom a vánoční tramvaj 2022

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabova

Štítky Vánoce, rozsvěcení vánočního stromečku, vánoční tramvaj, advent, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Tisícovky lidí sledovaly rozsvícení stromu na plzeňském náměstí, vyjela i vánoční tramvaj  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.