Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V klášteře Kladruby začal unikátní transport barokních soch

V klášteře v Kladrubech na Tachovsku dnes ráno začal unikátní transport kolekce barokních soch z dílny Matyáše Bernarda Brauna. Po téměř čtyřech desetiletích se 28 soch alegorií lidských ctností a neřestí a postav z řecké mytologie vrátí na své původní místo, zámek Valeč na Karlovarsku. Odtud byly po požáru v roce 1976 dovezeny právě do Kladrub. Dnes bylo pod dohledem restaurátora naloženo prvních osm soch, další budou následovat v příštích týdnech. Celý transport má být dokončen do února 2020. Převoz tak velké kolekce soch je v Česku výjimečný, řekl restaurátor Martin Široký.

"Já za svoji zhruba pětadvacetiletou praxi jsem nejvíc stěhoval osm až deset soch. Myslím si, že počtem kusů je to nejrozsáhlejší transport a nadlouho bude," řekl. Než mohla ráno hydraulická ruka naložit na nákladní auto první sochu lstivosti, předcházela tomu dlouhá příprava. "Prohlídka soch, vizuální průzkum a porovnání s dochovanou dokumentací, kterou našli zástupci Národního památkového ústavu. Srovnávali jsme ten stav, jaký zaznamenali naši kolegové před zhruba 40 lety, se současným stavem a snažili se najít případné změny," popsal Široký.

Pro transport bylo důležité vymyslet pro každou sochu individuální způsob úvazu a uložení. Každá socha dostala na méně členitou zadní stranu matraci, upevněnou vypolstrovanými úvazky, byla pevně přivázaná k transportní paletě. Většina soch se převáží vleže, takže každá leží ve vlastním měkkém lůžku. Jako první odjíždějí z Kladrub sochy lstivosti, skromnosti, marnivosti, věrnosti, závisti, Hérakla a další.

Podle Silvie Strachotové ze správy kláštera se sochy přesouvají z místa původního umístění v ambitové chodbě přes kostel. Cenné sochy měří od 195 do 300 centimetrů a váží od 700 kilogramů až do tří tun. Díky tomu, že se vrátí zpět na Valeč, pro níž byly v 30. letech 18. století vytvořeny, se otevře ambitová chodba v Kladrubech pro další projekty. Klášter zahajuje díky dotaci EU velkou rekonstrukci a vznik nových expozic za 120 milionů korun. "V ambitové chodbě nám vzniknou dvě části prohlídkové trasy. Budeme tam mít jednu trasu, která bude zaměřena přímo na život v benediktýnském klášteře v 18. století, a další trasa bude zaměřena na rod Windischgrätzů," dodala Strachotová.

Sochy alegorií lidských vlastností a postav řecké mytologie vytvořil Braun pro Valeč kolem roku 1735. V zámeckém parku ve Valči jsou nyní vystaveny kopie většiny soch. Kopie čtyř z 28 uměleckých děl ale nebyly vůbec zhotoveny a dalších sedm kopií bylo před lety ze zámeckého parku odcizeno.

Autoři | Foto klaster-kladruby.cz

Štítky ČR, památky, výtvarné, Kladruby, AUDIO, FOTO, socha, klášter, Kladrubský klášter, Matyáš Bernard Braun, Česko, Karlovarský kraj, okres Tachov, zámek Valeč, restaurátor, Evropská unie, chodba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V klášteře Kladruby začal unikátní transport barokních soch  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.