Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Do Tuzexu se chodilo pro luxusní západní zboží za bony a valuty. Prodejny ESO nabízely vybrané lahůdky

Prodejny Tuzex znamenaly až do příchodu Sametové revoluce pro občany tehdejšího Československa luxus, běžně nedostupné západní zboží, značkovou elektroniku, potraviny, hračky automobily, ale především džíny a angličáky. Zapomenout nelze na veksláky postávající před obchodem, nabízející bony k prodeji! Vzpomenete si, kde všude byl v Plzni Tuzex? A vybavíte si ještě prodejny exkluzivních potravin ESO?

V prodejnách Tuzex (tuzemský export) bylo možné nakupovat v dobách vlády komunistů za valuty zahraničních měn nebo za speciální odběrní poukazy „bony.“ Kdo zrovna nepracoval někde na zahraniční montáži, aby mohl čerpat diety ve valutách, či neměl někoho z příbuzných na Západě a neměl tak západoněmecké marky nebo americké dolary oficiálně směnitelné za bony, musel si bony opatřit na černém trhu. Lidé si je přeprodávali mezi sebou, nejdostupnější, ale za vyšší cenu, byly k sehnání v blízkosti prodejen Tuzex, kde je nabízeli nepřehlédnutelní veksláci, což byli nelegální směnárníci.

Pro zkušeného veksláka nebyl problém vydělat si měsíčně až 50 000 korun v době, kdy většina lidí dosahovala maximálního výdělku kolem 2500 Kčs. Za takový vekslácký měsíční příjem se už dal koupit například nový automobil Škoda. 

První prodejna Tuzexu otevřela v Plzni svoje prostory zákazníkům v polovině šedesátých letech v Kopeckého sadech. V maličkém obchodu se prodávala především kosmetika, drogerie a drobné zboží a hlavně tehdy velice vyhledávané modely aut - angličáky. Pokud jste si chtěli koupit za bony cokoli jiného, museli jste zajet do Prahy. Větší prodejna s rozšířeným sortimentem se v Plzni otevřela až začátkem 70. let. Při rekonstrukci výstaviště vznikly nové prostory, které až do začátku osmdesátých let sloužily zákazníkům Tuzexu. Tam byly mnohem širší prostory a větší sortiment. Obě prodejny na výstavišti i v Kopeckého sadech fungovaly současně. Postupně se rozšiřoval i sortiment zboží. K dostání byly například i velmi žádané motorové pily, autorádia, chladničky nebo autodoplňky.

Postupem času ale začala být pro výstaviště cizí prodejna Tuzex překážkou a konkurencí. Vznikl proto nejznámější a nejslavnější plzeňský Tuzex na rohu Kollárovy a Puškinovy ulice. Aktuálně v těchto prostorách sídlí vietnamská samoobsluha s potravinami. Nový Tuzex byla na svoji dobu reprezentativní prodejnou s dostatečnou kapacitou, rozdělenou na různé prodejní úseky. Kdo si tam před rokem 1989 nevystál dlouhou frontu a nekoupil džíny, ten jako by neexistoval.

Článek vznikl ve spolupráci s plzeňským nakladatelstvím Starý most, které vydalo publikaci 100 zajímavostí z Plzně před rokem 1989.

Do ESA pro dobroty

Poněkud chudším příbuzným prodejen TUZEX se staly zejména ke konci 80. letech obchody s potravinami známé pod značkou ESO, ve kterých byly k dostání kvalitní tuzemské a některé zahraniční potraviny. K nákupu stačily jen koruny. První prodejna tohoto řetězce byla otevřena roku 1983 v Praze. Brzy začaly ale vznikat další pobočky po celé republice. A mělo je postupně i každé okresní město.

V západních Čechách se o rozšiřování sítě staral podnik Potraviny Plzeň. Začal prodejnou v Sokolově roku 1984. První plzeňské eso se otevíralo o tři roky mezi později. Exkluzivní zboží bylo k dostání v pasáži Domu kultury ROH. Později mohli zákazníci své náročnější chutě uspokojit také na nároží Solní a Dominikánské ulice. Do roku 1987 bylo v regionu zřízeno celkem osm prodejen ESO. K dostání v nich bylo na tehdejší dobu neuvěřitelných 60 druhů cukrovinek. Nechyběly ani různé chipsy z dovozu. Velký výběr pochoutek nabízelo i oddělení lahůdek. Do prodejen ESO se chodilo také pro luxusnější dárkové balíčky.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Aukro, repro z knihy: 100 zajímavostí z Plzně před rokem 1989

Štítky Tuzex, bony, poukázky, odběrní poukázky, valuty, veksláci, prodejny ESO, džíny, jídlo, Plzeň, obchod, Sametová revoluce, Československo, kongresové centrum, Praha, Evropská kosmická agentura, ŠKODA AUTO a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Tuzexu se chodilo pro luxusní západní zboží za bony a valuty. Prodejny ESO nabízely vybrané lahůdky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.