Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Radost v plzeňské nemocnici rozdával vycvičený poník Smajlík, potěšil zejména starší pacienty

Návštěvy cvičených psů nejsou v nemocnicích nebo domovech pro seniory nijak neobvyklé. Občas se ale ve dveřích objeví i kůň, a to je pro klienty zdravotních zařízení teprve zážitek. Tentokrát za pacienty Fakultní nemocnice Plzeň dorazil poník Smajlík. A jak už jeho jméno napovídá, tak vykouzlil řadu úsměvů na tváři.

„Poník Smajlík přišel na oddělení Pobytové sociální péče FN Plzeň. Dobrovolnice ze spolku Ponyterapie, radost pro každého i poník Smajlík přinesli do společenské místnosti mnoho nečekané radosti. Senioři česali lesklou hřívu a na tvářích se jim objevily upřímné úsměvy,“ pochlubila se nemocnice na svých sociálních sítích.

S poníky se v nemocnici poprvé seznámili na dětském oddělení hematoonkologie. Tento druh terapie se osvědčil také u starších pacientů. Zakladatelka spolku a průkopnice v tomto oboru Milena Malinová říká, že právě starší lidé si při mazlení s poníky mohou procvičit jemnou motoriku.

Speciálně cvičení poníci rozdávají radost kamkoli vejdou, tato forma terapie je u nás na vzestupu

Život v domově seniorů čas od času přijdou zpestřit návštěvy cvičených psů, kteří vždy vyvolají úsměv na tváři. Občas se ale ve dveřích objeví i kůň, a to je pro klienty zdravotních zařízení teprve zážitek! Malé poníky hladí, češou jim hřívy a...

 

„Poník přichází až k lůžku a nechá se hladit, nebo česat. Povídáme si o koních a o tom co mají rádi. Klienti se rozzáří a vyprávějí o tom, co mají rádi oni, že měli také koně a podobně. Rádi jim češou hřívu. Je to nepopsatelný zážitek. Také jezdíme za dětmi, kde je návštěva velmi veselá a s pestrým programem. Probíráme základní nauku o koních, poníka si mohou vyčistit, s doprovodem se mohou svézt, tančíme a na konci samozřejmě rozdáváme bonbóny,“ popsala Malinová v rozhovoru pro Plzeňskou Drbnu.

Tato forma terapie je v Česku zatím poměrně nová. „Lidé jsou nadšení. Usmívají se od ucha k uchu. Je to vždy nádherná návštěva. Říkají, že tak malého koně ještě neviděli, že canisterapie je krásná, ale kůň? Ten je opravdu zatím nevšední. Začnou si s poníkem povídat, jako s dávným přítelem. Jedna paní nám prozradila, že jen kvůli nám vyšla ven ze svého pokoje po půl roce. Další pán hladil poníka a stále děkoval, že ještě na koně nikdy nesahal a že bude mít zážitek po zbytek svého života,“ prozradila Malinová jeden z mnoha dojemných okamžiků, které při své práci zažívá.

Foto FN Plzeň, Ponyterapie, radost pro každého

Štítky ponyterapie, terapie koněm, FN Plzeň, senioři, Milena Malinová, poník, nemocnice, pacient, Fakultní nemocnice Plzeň, Česko, Malinová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radost v plzeňské nemocnici rozdával vycvičený poník Smajlík, potěšil zejména starší pacienty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.