Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nesourodá koalice v Plzni zvládla pandemii koronaviru i příliv uprchlíků

Nesourodá koalice čtyř stran, v posledních měsících poznamenaná napětím a osobními spory, vládla v tomto volebním období v Plzni. V hodnocení uplynulých čtyř let se na tom shodli v anketě zástupci sedmi koaličních a opozičních stran v současném zastupitelstvu. Městu se podle nich většinou podařilo vyrovnat s krizovými událostmi, jako bylo několik vln pandemie koronaviru či příliv uprchlíků z válkou zasažené Ukrajiny. I opozice pochválila výstavbu sociálního bydlení v lokalitě Zátiší.

V Plzni vyhrálo minulé volby hnutí ANO před ODS, obě mají po 13 křeslech ze 47 míst v zastupitelstvu. Do koalice s nimi vstoupila ještě TOP 09 a ČSSD, v opozici jsou Piráti, KSČM a KDU-ČSL. Do příštích voleb už lidovci kandidují s ODS a TOP 09 v koalici Spolu.

„Spíše než poctivou práci pro občany bylo možno registrovat nesmlouvavé hašteření mezi představiteli ODS a hnutí ANO o politickou moc, a tudíž i o kontrolu nad směřováním a přerozdělováním jednotlivých položek městského rozpočtu," uvedl lídr KSČM Jiří Valenta. Lídr ČSSD Pavel Kotas označil koalici za manželství z rozumu, podle lídra Pirátů a šéfa jejich zastupitelského klubu Pavla Bosáka se koaliční spolupráce zdála být plná sporů a osobnostních konfliktů.

Na bodu mrazu jsou podle lídra KDU-ČSL Štěpána Krňoula vztahy v koalici po únorovém převratu na kraji, kde se STAN a Piráti spojili s dosud opoziční ANO a z vedení kraje vyšachovali ODS. „Koalice fungovala 3,5 roku dobře, je to však vždy o kompromisu a dohodě. Byla to vláda čtyř různorodých stran, občas bylo jitření, ale také dlouhé debaty. Fungovali jsme v zásadě dobře do té doby, než se rozpadla v únoru koalice na Plzeňském kraji. Pak mě koaliční partneři (v Plzni) veřejně vyzvali k odchodu," řekl první náměstek primátora, náměstek hejtmana a lídr ANO Roman Zarzycký.

Bytová politika i problémy s Bolevákem

Lídr ODS a náměstek primátora David Šlouf vyzdvihl kromě zvládnutí koronavirové i uprchlické krize úspěchy v bytové politice a zejména v dostupném bydlení, kde je Plzeň dávána za vzor v celostátním srovnání. Městu se podařilo dotáhnout projekt dopuštění vody ve vysychajícím Boleveckém rybníku, má nejnižší cenu tepla ze všech tepláren v ČR, cenu vodného a stočného dlouhodobě drží pod sociálně únosnou hranicí, řekl Šlouf. Zdůraznil také, že ani jeden z rozpočtů města neskončil ve schodku. Naopak, kromě rezervy 50 milionů ročně na pokrytí růstu cen energií pro městské organizace se podařilo připravit na spolufinancování dotačních titulů 550 milionů korun. „Což do Plzně přinese investice ve výši 2,5 miliardy zejména na výstavbu škol, školek, cyklostezek, vodovodů a kanalizací," uvedl Šlouf.

Zarzycký považuje končící období z větší části za úspěšné, zejména v oblastech v gesci ANO. Za úspěch považuje modernizaci a výstavbu sportovní infrastruktury, zvýšení kapacity škol, sociální bydlení, péči o seniory. „Stavíme nové tramvajové depo a nakoupili jsme moderní vozy pro Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP). Participujeme při stavbě obchvatu. Připravujeme nový bazén a mnoho dalších. Bohužel, zejména pro nesouhlas koaličních partnerů jsme zatím neprosadili Metropolitní dispečink, který řeší řízení dopravy a optimalizuje trasy MHD, řeší krizové i záchranné operace," řekl. Rezervy vidí v bezpečnosti a dopravě.

Piráti spíše kritizují

Pirát Bosák nenašel mnoho věcí, za které by koalici pochválil. Ocenil jen budování dostupného bydlení a snahy města o sociální začleňování a řešení bezdomovectví. „U mnohého však zůstalo jen u planých slibů," řekl. Kritizoval městskou odpadovou firmu Čistá Plzeň, pro kterou se nepodařilo přes původní sliby zajistit vlastní techniku. Za obrovské selhání města označil zanedbání kulturního domu Peklo, který se kvůli dřevomorce musel trvale zavřít. Koalice také nesplnila slib, že zavede participativní rozpočet. V rozvoji a plánování šlo podle něj v několika projektech vedení města z ODS vstříc spřízněným developerům. „Dobře zapsaným firmám se čile prodávaly městské stavební pozemky bez soutěže, měnil se na míru územní plán a schvalovala nezbytná povolení. Smutná je také neschopnost magistrátu propojit nebezpečný labyrint nenavazujících cyklostezek," řekl Bosák.

Náměstek primátora a lídr TOP 09 Michal Vozobule je spokojený s tím, že je před dokončením západní část městského okruhu, postavena byla i první etapa části východní. „Pracovali jsme na mimořádně užitečných projektech v oblasti sociálního bydlení, veřejného prostoru, řadě cyklostezek, otevřeli nové nebo opravené parky, začali budovat zelené střechy, vyhradili část Americké a Šumavské ulice pro veřejnou dopravu a mnohé další. A obzvlášť mě těší i zahájení projekčních prací na projektu tramvajové trati na Vinice," vyjmenoval.

„Uprchlickou krizi jsme zvládli dobře."

Známkou tři minus ohodnotil koalici Valenta z KSČM. „Vedení města toho dokázalo vykonat pro obyvatele Plzně poměrně málo," míní. Nezlepšila se podle něj situace s bezdomovci ani problematika lokalit, kde se generuje trestná činnost a kam se lidé bojí chodit už i ve dne. Problém vidí i v nedostatku odstavných parkovišť a parkovacích míst, vedení města nedokázalo podle něj zajistit příslušný počet míst v mateřských školách, domovech pro seniory či odpovídající počet sociálních bytů. Ocenil rekonstrukce některých tramvajových svršků a silnic či způsob, jak se město vyrovnává s přílivem uprchlíků z Ukrajiny.

„Dařilo se dotahovat některé projekty, které začaly už v minulém volebním období. Například rekonstrukce bazénu na Slovanech, moderní sportoviště a výstavbu nového sídliště s dostupnými byty na Zátiší. Trochu lépe jsme se mohli popasovat s výstavbou dalších parkovacích kapacit a především s organizací dopravy ve městě," shrnul Kotas z ČSSD.

Péči o sociální bydlení, rekonstrukce sportovního areálu Prokopávka nebo novou komunikaci Na Sudech ocenil Krňoul. Za úspěšné považuje zvládnutí uprchlické krize či řešení vysychání boleveckých rybníků. „Kritický bych byl zejména v otázce bezpečnostní situace v některých částech Plzně. Druhým palčivým problémem je zpomalující se modernizace PMDP a fungování dopravních podniků jako celku," dodal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky politika, anketa, sociální bydlení, dostupné bydlení, uprchlická krize, Bolevecký rybník. David Šlouf, Roman Zazrycký, Pavel Kotas, Michal Vozobule, Pavel Bosák, Štěpán Krňoul, Jiří Valenta, Plzeň, koalice, pandemie covidu-19, uprchlík, bydlení, ODS, ANO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nesourodá koalice v Plzni zvládla pandemii koronaviru i příliv uprchlíků  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.