Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lídry po krajské volby mají v Plzeňském kraji jen některé strany. Hejtman Bernard kandidovat nebude

Jen některé strany v Plzeňském kraji mají už jasno v tom, kdo povede příští rok jejich kandidátku pro krajské volby. Jiné strany své adepty na hejtmana zatím hledají. Konkrétní jména zazněla z ODS, z TOP 09, STAN a KDU-ČSL, většinou ale nejsou ještě definitivně potvrzená krajskými konferencemi či sněmy. Jisté je, že současný hejtman Josef Bernard už nebude kandidovat za ČSSD.

Bernard oznámil spolustraníkům, že za ČSSD už kandidovat nebude. Vysvětlil to tím, že jej někteří funkcionáři z Plzně veřejně kritizují. ČSSD podle něj netáhne za jeden provaz a partajničí. V celostátní politice se mu nelíbí vládní koalice s ANO. Odmítl spekulace, že už je domluvený s jinou politickou stranou. "Oslovily mě už nějaké strany, ale řekl jsem jim, že o tom nechci jednat," řekl Bernard. Podle krajského tajemníka ČSSD Davida Zrostlíka je strana zatím na začátku nominačního procesu. Ještě se neuskutečnily ani okresní konference, z nichž by měly vzejít návrhy na lídra. Sociální demokraté ho chtějí mít vybraného v lednu, celá kandidátka by měla být navržená na začátku března.

Jasné jméno naopak zaznělo z ODS. Z okresů přišel shodně jeden návrh na lídra, a to na bývalou rektorku Západočeské univerzity a nyní poslankyni Ilonu Mauritzovou. Jako lídra ji s největší pravděpodobností schválí pondělní regionální sněm, řekl šéf krajské ODS Martin Baxa.

ANO zatím lídra hledá, z místních organizací vzešla řada návrhů, řekl krajský předseda Roman Zarzycký. Dosud má tři tipy na lídra a předpokládá, že nakonec jich bude do pěti. Z nich vzejde jedna osobnost. "Po řadě zkušeností s nečleny chceme, aby tentokrát měl lídr náš stranický dres," řekl Zarzycký. V prosinci a lednu se uskuteční oblastní sněmy, na přelomu ledna a února bude krajský sněm, který o kandidátce rozhodne.

Lídra vybírají i Piráti, nyní se konají primárky. Zájem ucházet se o místo lídra zatím oznámili dva lidé, zastupitelé Plzně Pavel Šrámek a Petr Vileta, řekl krajský předseda Lukáš Bartoň. Do 1. prosince by měli mít Piráti návrh na lídra, poté o něm budou hlasovat, potvrzený by měl být asi v polovině prosince.

U lidovců se schází volební štáb. Zájem vést kandidátku jako při minulých volbách má opět krajská předsedkyně strany a hejtmanova náměstkyně Ivana Bartošová. V listopadu budou mít lidovci nominační konferenci. Do voleb půjdou opět s Nestraníky. Komunisté také lídra zatím hledají, schválí ho definitivně krajská konference 22. února, řekl regionální mluvčí Richard Pokorný.

Tradičním lídrem STAN zůstává podle krajského manažera strany Václava Cinádra krajský předseda a hejtmanův náměstek pro dopravu Pavel Čížek. Krajský výbor TOP 09 schválil jako lídra současného krajského zastupitele, lékaře Richarda Piknera, řekla manažerka Eva Šafránková. Nového lídra vybírá také SPD. Předchozí jednička kandidátky a nyní poslankyně Jana Levová už se znovu o první místo ucházet nebude.

Minulé volby v kraji vyhrálo ANO a získalo 11 z 45 mandátů, skončilo ale v opozici. Na koalici se dohodla druhá ČSSD s devíti mandáty, třetí ODS s osmi křesly, Starostové a Patrioti se čtyřmi a Koalice pro Plzeňský kraj se dvěma mandáty. Koalice má těsnou nadpoloviční většinu 23 křesel.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, volby, kraje, Plzeňský, Josef Bernard, Plzeňský kraj, ČSSD, ODS, konference, Starostové a nezávislí, TOP 09, KDU-ČSL, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lídry po krajské volby mají v Plzeňském kraji jen některé strany. Hejtman Bernard kandidovat nebude  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.