Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Piráti a Starostové zvítězili ve Studentských volbách těsně před koalicí Spolu, hnutí ANO zažilo porážku

Ve studentských volbách podle očekávání pohořelo hnutí ANO premiéra Andreje Babiše. Největší počet hlasů získala mezi středoškolskými studenty v ČR koalice Piráti a Starostové (30,4 procenta), za ní následovala koalice Spolu – ODS, KDU-ČSL, TOP 09 (29,4), na třetím místě se umístilo hnutí ANO 2011 (8,5) a na čtvrtém místě Strana zelených (7,1). Pouze tyto čtyři subjekty získaly více než pět procent hlasů.

Studentské volby se uskutečnily v pondělí 20. a úterý 21. září. Středoškoláci si tak mohli „nanečisto“ vyzkoušet volit politické strany, hnutí a koalice, které kandidují do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v blížících se reálných volbách. Platný hlas odevzdalo 40 899 studentů. Do projektu se přihlásilo 335 škol, výsledky voleb jich v řádném termínu odeslalo 312. Projekt uspořádal již po dvanácté vzdělávací program JSNS společnosti Člověk v tísni.

„Po jedenácti letech pořádání Studentských voleb je zřejmé, že volební preference studentů naznačují, jak v dlouhodobější perspektivě dopadnou řádné volby. Strany, jejichž obliba u studentů trvale narůstala, se dostávají nahoru i ve skutečných volbách. A naopak, strany s opačnou trajektorií výsledků ve volbách nanečisto, jdou dolů ve volbách skutečných,“ uvádí ředitel vzdělávacího programu JSNS a iniciátor tzv. „voleb nanečisto“ v ČR Karel Strachota.

„Zároveň platí, že se značně liší volební preference studentů v různých typech škol. Gymnazisté volí výrazně jinak než jejich vrstevníci na středních odborných školách a ještě víc se liší výsledky na učilištích,“ doplnil Strachota. 

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto jsns.cz

Štítky volby, sněmovní volby, studenti, Studentské volby, výsledky, koalice, ANO 2011, Starostové a nezávislí, Česko, Andrej Babiš, ODS, Česká pirátská strana, TOP 09, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Piráti a Starostové zvítězili ve Studentských volbách těsně před koalicí Spolu, hnutí ANO zažilo porážku  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.