Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VOLBY 2020: Na koalici ve vedení Plzeňského kraje si ještě počkáme, někteří vyjednavači skončili v karanténě

Zatímco v ostatních krajích už mají jasno o povolebním uspořádání, na západě Čech se stále ještě vedou bouřlivé diskuse. Pouze voliči v Plzeňském a Karlovarském kraji zatím neví, jaká koalice bude na kraji vládnout. Do vyjednávání v Plzeňském kraji navíc vstoupil koronavirus. Několik členů vyjednávacích týmů totiž skončilo v karanténě.  

Původně se očekávalo, že se rozhodující jednání o koalici v Plzeňském kraji uskuteční v pátek. To se ale nestane. Pozitivní test na covid-19 měl totiž lékař Richard Pikner, lídr TOP 09, která kandidovala společně s ODS.

V pondělí jednal expertní zdravotnický tým, kterého se zúčastnili zástupci ODS, TOP09, STAN a Pitrátů. Přítomen byl i lídr Pikner, který později všem účastníkům jednání oznámil, že byl pozitivně testován na koronavirus. Do karantény tak musela například i nejvážnější kandidátka na hejtmana Ilona Mauritzová (ODS).

Skutečnost, že byla pozastavena další jednání o koalici vzhledem ke zdravotním problémům některých členů vyjednávacího týmu potvrdil i hlavní vyjednavač, primátor Martin Baxa (ODS). Páteční jednání mezi ODS, TOP09, STAN a Piráty se tedy neuskuteční.

Na předchozích schůzkách se zmíněné strany dohodly na tom, že nechtějí jednat o spolupráci s ANO. V krajské radě by pak měl mít blok STAN a Piráti pět lidí a ODS a TOP 09 čtyři radní včetně hejtmana. Hejtmankou by měla být poslankyně a bývalá rektorka Západočeské univerzity v Plzni Ilona Mauritzová, lídr ODS v krajských volbách. Jako bývalá děkanka Fakulty zdravotnických studií v Plzni má mít zřejmě v gesci zdravotnictví.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky volby, Plzeňský kraj, povolební vyjednávání, koronavirus, karanténa, koalice, ODS, COVID-19, TOP 09, Česko, Starostové a nezávislí, Karlovarský kraj, Richard Pikner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Na koalici ve vedení Plzeňského kraje si ještě počkáme, někteří vyjednavači skončili v karanténě  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.