Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Všech šest nemocnic musí zůstat krajských, říká radní pro zdravotnictví Milena Stárková

PR článek

Je dostupná akutní lůžková péče v našem kraji? Jak pomoci okresům, kde chybí nemocnice? Investuje Plzeňský kraj do zdravotnických zařízení v našem regionu? Budou se privatizovat krajské nemocnice? Na tyto a mnohé další otázky odpovídala radní Plzeňského kraje pro oblast zdravotnictví Milena Stárková, která za ČSSD kandiduje v krajských volbách.

Jste spokojena s dostupností akutní lůžkové péče v našem kraji?

Plzeňský kraj je třetím největším v ČR, ale s nízkou hustotou zalidnění. Dalo by se říci, že je krajem venkovským. To s sebou nese i nároky na zajištění lůžkové péče. Nemáme velká města, která by „uživila“ naše malé nemocnice. V Plzni, centru kraje, je nemocnic několik a pacienti si mohou vybrat. Koncentruje se zde 2/3 veškeré lůžkové kapacity, většina ve fakultní nemocnici. Na venkově je to horší. Ve dvou okresech (Tachov a Plzeň-sever) akutní nemocnice zcela chybí, občané musí cestovat desítky kilometrů.

Co pro Tachovsko a Severní Plzeňsko děláte, když nemocnice chybí?

Konkrétních forem podpory, které se mi podařilo prosadit, je několik. Dotacemi pomáháme menším městům a obcím s rekonstrukcemi a vybavením zdravotnických zařízení. S pomocí kraje tak starostové lákají lékaře do moderních ordinací. Pravidelným příspěvkem 1,2 mil. Kč dotujeme nemocnici v Mariánských Lázních, jejíž služby využívají lidé z Plánska.  V oblasti máme více stanovišť zdravotnické záchranné služby. Snažíme se na několika místech zajistit fungování lékařské pohotovostní služby jak pro dospělé, tak pro děti.

A co větší investice?

V těchto dnech byl otevřen nový moderní Lékařský dům Plasy, na jehož rekonstrukci a přístavbu kraj přispěl městu 40 mil. Kč, tedy více než polovinu celkové částky. Zárukou zdravotní péče v řadě specializovaných ambulancí jsou dlouhodobé nájemní smlouvy. Lékaři a sestřičky jsou spokojeni, péče na jednom místě přináší výhody. Spokojeni jsou i občané regionu, protože už nemusí složitě cestovat do Plzně. Je zřejmé, že všechny uvedené benefity jsou malou „náplastí“ za chybějící nemocnici. Proto je potřeba ve výše uvedených aktivitách pokračovat a rozvíjet je.

Okresy s nemocnicemi jsou na tom s dostupností péče mnohem lépe. Daří se v nemocnicích udržet sortiment zdravotních služeb?

Každá ze čtyř akutních nemocnic (Klatovy, Domažlice, Stod a Rokycany) má jiné podmínky pro svou existenci. V největší, Klatovské nemocnici najdeme 20 oborů a 50 ambulancí. Ano, souhlasím, že každé oddělení není lukrativní, ale pokud máme personál, nechci rušit žádné oddělení této nemocnice. Naopak, rozšiřujeme specializované ambulance, aby z Klatovska a Domažlicka nemuseli jezdit pacienti až do Plzně.

Malé okresní nemocnice to snadné nemají. Pořád je nedostatek zdravotníků. Jak vidíte jejich existenci?

Stodská nemocnice prochází posledních šest let postupnou rekonstrukcí, která už stála kraj 200 mil. Kč. Smekám před všemi zaměstnanci, protože je obtížné udržet hygienické předpisy a kvalitu péče za provozu. A stále není hotovo! Právě se na etapy modernizuje oddělení následné péče tak, aby pacienti měli prostory odpovídající úrovni 21. století.

V Domažlicích máme budovu krásnou, asi nejkrásnější ze všech krajských nemocnic. Blízkost Bavorska však způsobuje nedostatek pracovních sil, a tak nemocnice spolu s městem láká zdravotníky na nové bydlení. Přes prázdniny zavřená lůžka interny se nyní, díky nástupu nových lékařů, daří postupně obsazovat.

Rokycany čeká zásadní několikaletá revitalizace více než 60 let staré budovy. Nemocnice má štěstí na zaměstnance, kteří drží při sobě a „svou“ nemocnici jen tak nedají. I přes roky nezájmu ministerstva se v poslední době ukazuje, jak je nemocnice pro region potřebná. Před pár dny jsme otevřeli nové oddělení následné péče, které dosud v okrese chybělo. Pacienti a jejich rodiny tak nemusí cestovat mimo Rokycansko.

Obě nemocnice následné péče (LDN) v Horažďovicích a v Plané jsou plně využívaná vyhledávaná zařízení. Péče je tam totiž kvalitní, a i v modernizovaných pokojích zcela ZDARMA. Obě zařízení nabízejí bazén, moderní tělocvičny, vodoléčbu a další možnosti pro rehabilitaci. Sv. Anna v Plané je úplně v přírodě, horažďovická budova stojí v krásném udržovaném parku.

Jaká je Vaše vize v případě, že uspějete ve volbách?

Určitě dál rozvíjet nemocnice tak, aby poskytovaly maximum zdravotní péče. Na pacientech nebudeme vydělávat, to veřejné nemocnici „nesluší“.  Upřednostnit výstavbu chybějícího pavilonu v Klatovech, zahájit revitalizaci v Rokycanech a dokončit úpravy ve Stodu.

Pokud dostanu důvěru voličů a budu v Zastupitelstvu Plzeňského kraje, tak v žádném případě nezvednu ruku pro privatizaci nemocnic. Jedině pokud budou nemocnice nadále v rukou kraje, můžeme ovlivňovat rozsah jejich služeb.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Zdroj Zadavatel: ČSSD / Zpracovatel: Political Booster s.r.o.

Štítky nemocnice, zdravotnictví, Milena Stárková, Plzeňský kraj, ČSSD, pacient, Plzeň, Rokycany, Česko, Domažlice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Skaloš

Zdravotní péče v řadě oblastí kraje je v důsledku 3 volební období pod kontrolou ČSSD a paní Stárkové zcela nedostupná... Už nikam nekandidujte, nikdo o Vás nestojí!!

Úterý, 15. září 2020, 22:12Odpovědět

Petr Skaloš

Paní Stárková je dojemná se svojí snahou zuby nehty zabránit imaginární privatizaci krajských nemocnic. Nezapomněla to napsat tučně. Realita je bohužel taková, že po několika letech jejího působení jako radní pro zdravotnictví přivedla krajské nemocnice do stavu, že už je ani žádný soukromý provozovatel nechce.

Úterý, 15. září 2020, 22:07Odpovědět

Všech šest nemocnic musí zůstat krajských, říká radní pro zdravotnictví Milena Stárková  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.