Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Prioritou Pirátů v Plzeňském kraji je doprava a zdravotnictví

Doprava a zdravotnictví jsou před nadcházejícími krajskými volbami prioritou Pirátů v Plzeňském kraji. Přesně 60 dní před volbami, představili svůj krajský program "Kopa plánů od Pirátů". Kladou v něm důraz na udržení potřebné sítě nemocnic i záchranné služby, slibují efektivnější a rychlejší silniční stavby, o nichž by měli částečně spolurozhodovat i občané, chtějí podpořit technické zázemí škol i digitální vzdělávání nebo zlepšit informovanost veřejnosti o investicích a hospodaření kraje. 

Do volební kampaně zatím plánují Piráti investovat v kraji kolem půl milionu korun. Volební výsledek si lídr kandidátky Rudolf Špoták představuje minimálně nad deset zastupitelů. V kraji se volí 45 zastupitelů, v minulých krajských volbách Piráti za 3,82 procenta hlasů nezískali žádný mandát.

Ve zdravotnictví chtějí Piráti zlepšit propojenost sítě krajských nemocnic s krajem zřizovanou záchrannou službou i s ambulantními lékaři. Budoucí krajská reprezentace se musí podle Špotáka zabývat efektivitou nemocnic, na jejichž provoz ročně kraj doplácí kolem čtvrt miliardy korun. Je nutné srovnat nerovné podmínky, jež nemocnice mají od pojišťoven, řekl. Analýza by měla podle něj říci, zda je nutné mít vedle sebe nemocnice se stejnou akutní péčí, nebo zda je možné tuto péči optimalizovat. V případě optimalizace by ale muselo následovat například posílení záchranné služby v daném místě. Piráti odmítají prodej nebo pronájem krajských nemocnic.

Dalším důležitým bodem je podle Špotáka doprava. "Ukončíme nekoncepční výstavby. Zefektivníme a zrychlíme infrastrukturní stavby a zveřejníme ty připravované. Chceme, aby o prioritách důležitých staveb spolurozhodovali občané," stojí v programu. Piráti chtějí v bezpečné vzdálenosti obnovovat stromové aleje kolem silnic.

Podporují vyrovnané hospodaření. Špoták ocenil, že krajské reprezentace dosud udržují hospodaření převážně bez dluhů. Piráti se nebrání odůvodněným krátkodobým úvěrům. Chtějí zpracovat mapu nevyužívaných krajských pozemků a budov a umožnit jejich alternativní využití.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Piráti

Štítky Piráti, krajské volby, volební program, Plzeňský, Česká pirátská strana, zdravotnictví, Plzeňský kraj, nemocnice, zdravotnická záchranná služba, Rudolf Špoták

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zbynek Prokop

V Praze taky slibovali bezplatnou MHD a ejhle, najednou je na stole zdražování...

Středa, 5. srpna 2020, 09:58Odpovědět

Prioritou Pirátů v Plzeňském kraji je doprava a zdravotnictví  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.