Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Do krajských voleb v Plzeňském kraji hodlá zasáhnout 17 politických stran a uskupení

O 45 mandátů v krajském zastupitelstvu a celkové vedení Plzeňského kraje budou v podzimních krajských volbách usilovat kandidáti ze 17 politických stran, hnutí i jiných uskupení. Dnes končila lhůta pro podání kandidátek na krajský úřad. Minulých krajských voleb v roce 2016 se zúčastnil stejný počet politických subjektů.

Dnes odpoledne vypršel termín pro podávání kandidátek, úřad je přezkoumá Až do 3. srpna mají strany čas na případné změny či odstranění závad na příslušných kandidátkách. Na jejich registraci má krajský úřad čas do poloviny srpna. Krajské volby se uskuteční v termínu 2. a 3. října.

Oproti předchozím volbám vznikly nové koalice, na postech lídrů figurují v mnoha případech zcela jiná jména než ve volbách v roce 2016. ODS spojila síly s TOP 09 a vznikla koalice názvem ODS s podporou TOP 09 a nezávislých starostů. Lídryní je poslankyně a bývalá rektorka Západočeské univerzity Ilona Mauritzová z ODS.

Do čela hnutí ANO, které sice v minulých volbách zvítězilo, ale nakonec skončilo v opozici se tentokrát postavil náměstek plzeňského primátora Roman Zarzycký. Lídrem ČSSD se stal náměstek hejtmana Ivo Grüner. Až doposud měla sociální demokracie post hejtmana, ale Josef Bernard z ČSSD letos vystoupil a nedávno byl odvolán i z funkce hejtmana. Bernard jde do voleb jako lídr uskupení kandidujícího pod názvem Starostové s Josefem Bernardem. Součástí jsou i Zelení, hnutí Pro Plzeň a hnutí Idealisté.

Stálicí je stejně jako v předchozích volbách současná náměstkyně hejtmana, předsedkyně krajské KDU-ČSL Ivana Bartošová, která vede kandidátku Koalice pro Plzeňský kraj. Koalici tentokrát tvoří vedle lidovců Agrární demokratická strana a Nestraníci. Poprvé zasáhnou do oboje o kraj Piráti. Jejich kandidátku vede domažlický zastupitel Rudolf Špoták. V čele kandidátky KSČM je poslanec Jiří Valenta. Kandidátku SPD vede krajská předsedkyně Marie Pošarová. Nováčkem je i hnutí Trikolóra s lídrem Pavlem Borusíkem.  

Uplynulé čtyři roky vedla kraj koalice ČSSD, ODS, STAN a Patrioti, Koalice pro Plzeňský kraj. Nejsilnější byla ČSSD s devíti mandáty, druhá ODS má osm postů v krajském zastupitelstvu. V opozici bylo ANO,  KSČM, TOP 09 a SPD – SPO. Před nedávnem spojily své zastupitelské kluby ODS a TOP 09.

Do voleb tedy jdou: Aliance národních sil, Alternativa pro nezávislé kandidáty 2020, ANO 2011, Bezpečnost, odpovědnost, solidarita, ČSSD, Česká pirátská strana, Demokratická strana zelených - Za práva zvířat, DSSS - Čistý kraj - Bez ubytoven zahraničních dělníků!, Koalice pro Plzeňský kraj, Koruna česká, KSČM, ODS s podporou TOP 09 a nezávislých starostů, Rozumní , SPD, Starostové (STAN) s Josefem Bernardem, Strana soukromníků České republiky, Trikolóra hnutí občanů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky krajské volby, kandidátky, volby, politické strany, Plzeňský kraj, ODS, TOP 09, ČSSD, Josef Bernard, Starostové a nezávislí, ANO 2011, koalice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do krajských voleb v Plzeňském kraji hodlá zasáhnout 17 politických stran a uskupení  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.