Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

ODS a TOP 09 vyráží do krajských voleb společně, cílem jsou vyhrané volby a post hejtmana

Poprvé jde letos do krajských voleb ODS v Plzeňském kraji v koalici a vůbec poprvé se lídrem kandidátky stala žena. Občanští demokraté spojili síly s TOP 09 a v čele kandidátky stojí současná poslankyně a bývalá rektorka ZČU Ilona Mauritzová (ODS). Lídrem za TOP 09 primář klatovské nemocnice Richard Pikner. Partnerství dnes obě strany stvrdily podpisem koaliční smlouvy. Cílem je vítězství ve volbách a hejtmanské křeslo.

ODS a TOP 09 v Plzeňském kraji vyslyšely přání řady voličů, rozhodly se netříštit v podzimních krajských volbách síly středopravicových voličů a jdou do souboje o hejtmanství společně. Předvolební koalice nese název „ODS s podporou TOP 09 a nezávislých starostů,“ protože na kandidátce figuruje i řada nezávislých starostů.

Koaliční smlouvu podepsala předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová s místopředsedou ODS Martinem Baxou. „V Plzeňském kraji spolupráce s ODS úspěšně funguje na řadě radnic včetně krajského města. Právě díky těmto zkušenostem věřím, že naše koalice má nyní šanci na vítězství v podzimních krajských volbách. Je to další krok ke změně v české politice. Spolupráce demokratických stran je jedinou cestou, jak v roce 2021 vyhrát i volby sněmovní a změnit současné směřování naší země,“ komentovala vznik koalice Pekarová Adamová. Dodala, že jde už o třetí podepsanou koaliční smlouvu mezi ODS a TOP 09 před krajskými volbami.   

Výhody předvolebního spojení v Plzeňském kraji vyzdvihl i celostátní místopředseda ODS Martin Baxa: „Zatímco jiní se u nás v kraji štěpí či mění stranické dresy, my jdeme opačnou cestou. Naše koalice je spojením dvou opravdových, celostátně silných politických stran a řady výrazných nezávislých starostů. Nejde jen o marketingový název, ale o reálné spojení pravicových sil.“ Dále Baxa zdůraznil, že koalice chce zlepšit podmínky pro život i těm občanům v nejmenším koutě našeho kraje. Všichni obyvatelé regionu by měli mít dostupné základní služby.

Cílem koalice je ve volbách získat silný mandát a post hejtmana. „Díky výrazným a zkušeným osobnostem na naší kandidátce známe klíčové problémy kraje a víme, jak je řešit. Zaměříme se na zlepšení stavu krajského zdravotnictví, na pokračování v modernizaci a zkvalitňování dopravy i na problémy životního prostředí v čele s bojem proti suchu. Kraj musí také udělat další kroky k modernizaci své komunikace s občany a postavit se za živnostníky a malé podnikatele, které poškodila koronavirová krize,“ konstatovala lídryně kandidátky Ilona Mauritzová (ODS).

Stejný pohled na volební priority má i místopředseda krajské TOP 09 Richard Pikner, který bude usilovat o hlasy voličů ze 4. místa společné kandidátky: „Chceme společně krajské volby vyhrát. Spojili jsme síly, aby nepropadly žádné hlasy středopravicových voličů. Dnes jsme ukázali, že nás více témat spojuje, než rozděluje. Máme tým zkušených, kompetentních odborníků a politiků. A jsme připraveni zlepšit život v našem kraji.“

„Máme v našem regionu celou řadu menších i větších sídel, které potřebují podporu kraje. Musí také fungovat doprava, aby lid měli možnost kvalitního dojíždění za prací i za zábavou. Je třeba dále rozvíjet i propojení s Bavorskem. Otevřená hranice a otevřená ekonomika je pro náš region stěžejní,“ dodal starosta Klatov Rudolf Salvetr (ODS), který je dvojkou na kandidátce.

Ze třetího místa kandiduje radní Plzeňského kraje pro oblast životního prostředí Radka Trylčová (ODS), čtyřku má již zmíněný primář Richard Pikner. Pětkou na kandidátce je první náměstkyně hejtmana Marcela Krejsová (ODS), šestku má místostarosta Rokycan Jan Šašek (ODS). Na sedmém místě je místostarostka Slovan Eva Trůková (ODS), osmičku má politolog Marek Ženíšek (TOP 09), z deváté pozice kandiduje zastupitel Dobřan Michal Šašek (ODS). První desítku uzavírá senátor Pavel Karpíšek (ODS).    

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš + Eva Šafránková

Štítky ODS, TOP 09, kandidátka, krajské volby, koalice, Plzeňský, lídryně Ilona Mauritzová, volby, Plzeňský kraj, Richard Pikner, Ilona Mauritzová, Klatovská nemocnice, a.s., Martin Baxa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ODS a TOP 09 vyráží do krajských voleb společně, cílem jsou vyhrané volby a post hejtmana  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.