Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Úterý 24. září 2024  |  Svátek má Jaromír
Bez reklam

Hejtman Rudolf Špoták: Fiala se chová jako diktátor, pokud skončíme ve vládě, měl by tam skončit i STAN

Plzeňský hejtman Rudolf Špoták (Piráti) ostře zareagoval na rozhodnutí premiéra Petra Fialy (ODS), který odvolal Ivana Bartoše z postu vicepremiéra pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj. Fialův přístup označil za diktátorský. Zároveň uvedl, že pokud Piráti skončí ve vládě, měl by skončit i STAN. Ten se k tomu zatím moc nevyjadřuje.

„Do parlamentních voleb v roce 2021 jsme jako Česká pirátská strana vstupovali společně se STAN. Společně jsme vstoupili do vlády. A pokud bude potřeba předpokládám, že také společně odejdeme. Když už se Petr Fiala chová jako diktátor, doufám, že si je toho vědom,“ napsal Rudolf Špoták na své sociální sítě.

Podobně reagoval i místostarosta prvního městského obvodu Jiří Rezek. „Jelikož je to porušení koaliční smlouvy ze strany SPOLU, navrhuji vyzvat STAN, aby na základě naší smlouvy rovněž vypověděli koaliční smlouvu že SPOLU,“ uvedl Rezek na pirátském fóru. Pro odchod z vlády tam hlasuje drtivá většina Pirátů.

Premiér Petr Fiala (ODS) odpoledne oznámil, že navrhne ke 30. září prezidentu Petru Pavlovi odvolání Ivana Bartoše (Piráti) z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Svůj krok vysvětlil tím, že Bartoš podle něj není schopný manažersky dotáhnout digitalizaci stavebního řízení do úspěšného konce. Po ranní schůzce s premiérem přitom Bartoš řekl, že na vládním angažmá Pirátů se nic nemění a že strany vládní koalice by měly táhnout za jeden provaz. Po odpolední Fialově tiskové konferenci Piráti označili krok premiéra za podraz, řekli, že se cítí být "vyhozeni z vlády" a že vláda v nynějším koaličním formátu končí. Jak přesně angažmá jejich tří ministrů ve vládě skončí, ale neuvedli. Předseda poslaneckého klubu Jakub Michálek řekl, že to je "jen technikálie".

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením Piráti Plzeňský kraj

Štítky Rudolf Špoták, Ivan Bartoš, Vít Rakušan, Petr Fiala, kritika vlády

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman Rudolf Špoták: Fiala se chová jako diktátor, pokud skončíme ve vládě, měl by tam skončit i STAN  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.