Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Koalice ve vedení města Plzně se chválí za to, jak plní své sliby. Opozice ale postrádá velké projekty

Koalice ANO, Pirátů, STAN a PRO Plzeň na plzeňském magistrátu se po roce a půl fungování chválí za to, že splnila řadu úkolů z programového prohlášení, na dalších velkých pracuje. Město podle primátora Romana Zarzyckého (ANO) investuje stovky milionů do vodárenské infrastruktury, stavby bytů, sportovišť či úprav domů i veřejných prostranství. Předseda kontrolního výboru a šéf opozičního klubu Spolu David Šlouf (ODS) ale míní, že koalice se i při dobrém finančním stavu městské kasy pouští do menších staveb a rozděluje peníze v dotačních titulech. Ale neuskutečňuje zásadní velké akce jako tomu bylo za předchozích vedení města.

"Jako primátor vítám, že se naší koalici za pouhý rok fungování podařilo prosadit projekty, na které řada Plzeňanů čekala i desítky let. Zákaz hazardu, rozšíření zoologické zahrady, které se podaří jednou za generaci, oprava bývalé konzervatoře na Habrmannově náměstí nebo stavba nové sportovní haly na Borských polích, to je jen zlomek naší roční práce, pod kterou jsou podepsáni radní mnohdy i ve spolupráci se starosty obvodů," řekl Roman Zarzycký.

Mezi své úspěchy koalice zařadila také zahájení stavby vodovodu a kanalizace v obvodu Malesice, vodárenský soubor Švabiny a Holý vrch, přípravu revitalizace Rolnického náměstí, stavbu bytových domů v Zátiší a na Světovaru, rekonstrukce městských domů a tramvajových tratí, rozšiřování cyklostezek či zvýšení kapacity mateřských škol a výstavbu nových.

"Některé z těch projektů jsme začali už my - o kanalizaci v Malesicích jsem vyjednával na ministerstvu životního prostředí, v Zátiší jsme stavěli byty, měli jsme připravené další velké projekty, od kterých se současné vedení odklonilo," řekl David Šlouf, který byl v minulém období ekonomickým náměstkem. Předchozí koalice ANO, ODS, TOP 09 a ČSSD (dnes SOCDEM) měla podle něj připravenou kompletní revitalizaci kreativní zóny DEPO2015 za miliardu korun s možností získat až půlmiliardovou dotaci nebo stavbu zařízení pro seniory v Chvojkových lomech za půl miliardy. Současná koalice podle Zarzyckého bude DEPO2015 rekonstruovat po etapách, zařízení v Chvojkových lomech chce stavět, ale v režimu PPP, tedy ve spolupráci se soukromým sektorem.

Největší investicí posledních let v sociální oblasti je čtvrtmiliardová stavba centrální vývařovny pro Městský ústav sociálních služeb, město také chystá stavbu dvou nízkoprahových zařízení pro lidi bez domova, pustí se do stavby delší dobu připravovaného bazénu na Borských polích. Současná koalice se také rozhodla opravit zchátralý kulturní dům Peklo, který se předchozí vedení města neúspěšně pokusilo nabídnout k prodeji s podmínkou zachování kulturní části. Koaliční prohlášení a plány do roku 2026 představila koalice loni v březnu. Slíbila investice za víc než 7,5 miliardy korun.

"Vůči koalici mám kritiku, že nedělají žádné velké investiční projekty. My jsme stavěli divadlo, tramvajovou trať na Borská pole, dělali jsme revitalizaci stadionu ve Štruncových sadech, halu Lokomotivy, byty v Zátiší, oni jen látají menší věci, ale do velkých projektů se nepouštějí. Peníze přitom mají, město je nestíhá proinvestovat. Chybu vidím v působnosti technického náměstka a odboru investic," konstatoval Šlouf.

Technický náměstek Pavel Bosák (Piráti) uvedl, že město nyní na rozdíl od předchozího vedení města "nerozdává" pozemky developerům za odhadní ceny, ale naopak od nich požaduje i přispění pro městskou infrastrukturu. Nový projekt kompostárny podle něj zásadně změní nakládání s bioodpadem ve městě. Náměstek pro dopravu Aleš Tolar (STAN) vidí jako úspěch mimo jiné růst využití MHD i to, že město zdražuje jízdné výrazně méně, než je inflace. Začne rekonstrukce velké okružní křižovatky u Makra, město zadá architektonickou studii na náměstí Republiky, vypíše výběrové řízení na nového provozovatele sdílených kol nebo dál rozšíří zóny placeného parkování a rezidenčních míst i do sídlišť.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky koalice, programové prohlášení, investice, město Plzeň, magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koalice ve vedení města Plzně se chválí za to, jak plní své sliby. Opozice ale postrádá velké projekty  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.