Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Proti vládě přišly v Plzni protestovat stovky lidí, akce se omezila na sledování demonstrace v Praze

Tisíce lidí po celé republice přišly vyjádřit svůj nesouhlas se současnou vládou. Kromě Prahy protestovali nespokojení občané také v Plzni. Pod katedrálou sv. Bartoloměje se jich sešlo zhruba 500 a společně sledovali na plátně přímý přenos z Prahy.

Protestní akce pořádá uskupení Česká republika na 1. místě. Jejich cílem je donutit pětikoaliční vládu k demisi. Demonstrace v Plzni začala poklidně a dorazilo na ní odhadem 500 lidí. S příchodem deště dav lehce prořídl.

Podtitul akce je „Nenásilná revoluce“, pořadatelé proto už v úvodu vyzvali účastníky, aby zbytečně nevyvolávali konflikty. V davu bylo občas slyšet skandování “demise, demise“. Někteří alkoholem posilnění účastníci volili poněkud vulgárnější slovník, jinak se vše obešlo bez větších problémů.

Protestní akce se dnes konaly i v Brně, Liberci, Českých Budějovicích, Karviné či v Nejdku. Dnešní demonstraci pořádají Jiří Havel a Ladislav Vrábel, kteří stáli i za demonstrací, které se na začátku září v Praze podle policie zúčastnilo asi 70 000 lidí.

Transparenty s hesly v davu vidět nebyly. Pozornost ovšem upoutala řada vlajek. Nejčastěji se objevovala ta česká. K vidění ale byla i vlajka Slovenska nebo prapory SPD a KSČM. Ačkoli vlajku komunistů v ruce svíral už prošedivělý muž, byli v davu zástupci všech věkových kategorií.

V Plzni nevystupovali žádní řečníci a lidé na plátně sledovali přímý přes z Prahy, kam podle odhadů policie dorazily nižší desítky tisíc lidí. Akce začala krátce po druhé hodině odpoledne českou hymnou, kterou zazpíval pravidelný účastník podobných demonstrací Tomáš Ortel.

Poté k davu promluvil ekonom Miroslav Ševčík. Mikrofon si vzala i německá politička Christine Andersonová, členka pravicové Alternativy pro Německo. Českou republiku označila za východoevropskou zemi a ocenila její sílu dostat se z područí Sovětského svazu. Mluvila anglicky a tlumočnice stojící vedle ní ani jedno z těchto dvou poselství nedokázala přeložit.  

Organizátoři sami sebe označují za politicky nezařazené občany. Mezi své požadavky řadí mimo jiné uzavření smluv na plyn přímo s Ruskem, vystoupení z NATO, EU, OSN a Světové zdravotnické organizace, dobrovolnost očkování či "ukončení plánovaného ředění národa" ukrajinskými uprchlíky. Mezi dalšími požadavky je potravinová soběstačnost či "osvobození" tuzemského průmyslu od "závislosti" na zahraničních společnostech.

FOTOGALERIE: Protivládní demonstrace 28. září 2022

Středa, 28. září 2022, 15:46

FOTOGALERIE: Protivládní demonstrace 28. září 2022
FOTOGALERIE: Protivládní demonstrace 28. září 2022

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky demonstrace proti vládě, demise vlády, česko na 1.místě, nenásilná revoluce, demonstrace, Praha, Plzeň, vláda, Česko, OSN, Evropská unie, Jiří Havel, NATO, Světová zdravotnická organizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Proti vládě přišly v Plzni protestovat stovky lidí, akce se omezila na sledování demonstrace v Praze  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.