Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

VOLBY 2022: První volební den je u konce, přišla v průměru čtvrtina voličů

První den komunálních a senátních voleb je u konce. Do 20:00 přišla asi čtvrtina oprávněných voličů, ve srovnání s volbami před čtyřmi lety je zájem o hlasování podobný či mírně nižší. Volební místnosti se otevřou opět zítra od 8:00 do 14:00. Hlavní výsledky bychom mohli znát do sobotní půlnoci. Kompletní výsledky hlasování, zejména v případě obecních voleb, budou k dispozici zřejmě až v neděli ráno.

Volební účast v Plzeňském kraji se dnes večer pohybovala v průměru mezi 19 až 22 procenty, v některých okrscích byla i kolem 27 procent, řekl Jan Nový z krajského úřadu. Například v jednom z plzeňských okrsků ve čtvrti Roudná, který má v seznamu kolem 900 voličů, hlasovalo podle komise 22,6 procenta voličů.

V celé ČR by zastupiteli chtělo být 195 214 zájemců, o 21 tisíc méně než před čtyřmi lety. Na jedno místo na radnici připadají zhruba tři uchazeči. V Plzni se mezi sebou letos utká 14 stran či hnutí, což je o dvě méně než při minulých komunálních volbách.

VOLBY 2022: Komunálky se blíží. Kroužkovat, nebo křížkovat? Vše přehledně na jednom místě

Volební víkend se nezadržitelně blíží. Ve dnech 23. a 24. září se v Česku uskuteční volby do zastupitelstev obcí, měst, městských částí, obvodů a třetiny Senátu. Všechny podstatné informace k tomu, jak volit přináší Drbna v tomto článku.

 

O 27 rozdělovaných křesel v horní komoře se pokouší 178 kandidátů, což je o pokles o 55 adeptů. Na jedno volené křeslo tak připadá šest až sedm adeptů. V okresu Plzeň-město, který zahrnuje území okresu Plzeň-jih, plzeňskou část Slovany a část okresu Plzeň-město a severní část Klatovska, kandiduje do Senátu sedm kandidátů.

Post senátora obhajuje autor oblíbených večerníčků Václav Chaloupek jako kandidát koalice OPAT a STAN. Hnutí ANO nominovalo dostihového jezdce, chovatele a trenéra Josefa Váňu. Kandidaturu v obvodu oznámil také padesátiletý starosta Přeštic na jižním Plzeňsku Karel Naxera z TOP 09, kterého nominovala koalice Spolu. Za KSČM kandiduje bývalý poslanec Jiří Valenta. Právnička a bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová podala kandidátku jako nezávislá. Za SPD se bude jako nezávislý o hlasy voličů ucházet devětasedmdesátiletý olympijský vítěz ve sportovní střelbě Jan Kůrka. Kandidátem hnutí Pro Plzeň je farmář a bývalý poslanec za ANO Pavel Šrámek.

Hlasovat na rozdíl od jiných typů voleb v uplynulých dvou letech nemůže na 10 tisíc voličů, kteří jsou v nařízené izolaci kvůli koronaviru. Vláda kvůli tomu čelila kritice, že jim hlasování neumožnila. Loni při sněmovních volbách hlasovalo z domova do přenosné volební schránky kolem 1200 voličů v karanténě kvůli koronaviru, hlasování z auta využilo 1600 voličů.

Volby v Plzni vyhrálo v roce 2018 ANO s 22,19 procenta hlasů, těsně druhá ODS dostala 22,11 procenta, obě strany získaly po 13 mandátech. Třetí skončili se sedmi mandáty Piráti, po čtyřech křeslech získala TOP 09 a také KDU-ČSL s Pravou volbou pro Plzeň, tři mandáty dostaly shodně ČSSD a KSČM. Koalici vytvořily ANO, ODS, ČSSD a TOP 09. 

V minulých senátních volbách v obvodu číslo 7 kandidovala osm lidí, Chaloupek v druhém kole porazil tehdejší senátorku za ČSSD Dagmar Terelmešovou, když získal 60,71 procenta hlasů. Volební účast v prvním kole voleb byla 36,24 procenta, v druhém kolem klesla na 14,5 procenta.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky volby 2022, volby do zastupitelstva, volby do Senátu, Plzeň, volby, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, ANO 2011, ČSSD, TOP 09, Plzeňský kraj, křeslo, ODS, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: První volební den je u konce, přišla v průměru čtvrtina voličů  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.