Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

VOLBY 2022: Plzeňané vybírají nového primátora i zástupce do Senátu

Úderem druhé hodiny se otevřely v Plzeňském kraji volební místnosti a lidé mohou začít vybírat nové zastupitele do vedení obcí, měst, městských částí, obvodů a do třetiny Senátu. V Plzni se mezi sebou utká 14 stran či hnutí. O místo senátora se ve volebním obvodu Plzeň-město uchází celkem sedm kandidátů.

VOLBY 2022: Komunálky se blíží. Kroužkovat, nebo křížkovat? Vše přehledně na jednom místě

Volební víkend se nezadržitelně blíží. Ve dnech 23. a 24. září se v Česku uskuteční volby do zastupitelstev obcí, měst, městských částí, obvodů a třetiny Senátu. Všechny podstatné informace k tomu, jak volit přináší Drbna v tomto článku.

O místa v sedmačtyřicetičlenném plzeňském zastupitelstvu uchází 14 politických stran, hnutí, koalic a uskupení. Některé strany investovaly do volební kampaně statisíce až miliony. Plzeň se tak zbarvila v záplavě billboardů, polepených vozů MHD a také poštovní schránky přetékaly volebními letáky. Většina lídrů se zaměřila na téma výstavby bytů pro mladé rodiny, mluvila o podpoře veřejné dopravy a velkým tématem se stala také debata ohledně osudu letiště v Líních, kde by měla vzniknout obří průmyslová zóna. Kandidáti dále zmiňovali také otázku bezpečnosti i záchranu kulturního domu Peklo.

Minulé obecní volby vyhrálo v roce 2018 ANO s 22,19 procenta hlasů, těsně druhá ODS dostala 22,11 procenta, obě strany získaly po 13 mandátech. Třetí skončili se sedmi mandáty Piráti, po čtyřech křeslech získala TOP 09 a také KDU-ČSL s Pravou volbou pro Plzeň, tři mandáty dostaly shodně ČSSD a KSČM. Koalici vytvořily ANO, ODS, ČSSD a TOP 09. 

Co si myslí zastupitelé Plzně o čistotě a férovosti vrcholící předvolební kampaně ke komunálním volbám?

V těchto dnech vrcholí předvolební kampaň ke komunálním volbám. V naší Politické koridě jsem se tentokrát zajímali o to, zda je kampaň vedena čistě a férově nebo zda mají představitelé politických stran současného městského zastupitelstva jiné...

O Senát usiluje autor večerníčků i vítěz Velké pardubické 

Poněkud méně pozornosti se dostává volbám do Senátu, kam letos kandiduje sedm uchazečů. Obvod Plzeň-město zahrnuje území okresu Plzeň-jih, plzeňskou část Slovany a část okresu Plzeň-město a severní část Klatovska. Senátorem je zde nyní ve svém prvním volebním období třiasedmdesátiletý autor filmů o přírodě a zvířecích večerníčků Václav Chaloupek. Svůj post chce znovu obhájit jako kandidát koalice OPAT a STAN.

Hnutí ANO nominovalo devětašedesátiletého dostihového jezdce, chovatele a trenéra Josefa Váňu. Kandidaturu v obvodu oznámil také padesátiletý starosta Přeštic na jižním Plzeňsku Karel Naxera z TOP 09, kterého nominovala koalice Spolu. Za KSČM kandiduje šestapadesátiletý bývalý poslanec Jiří Valenta. Sedmapadesátiletá právnička, spisovatelka a bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová podala kandidátku jako nezávislá. Za SPD se bude jako nezávislý o hlasy voličů ucházet devětasedmdesátiletý olympijský vítěz ve sportovní střelbě Jan Kůrka. Kandidátem hnutí Pro Plzeň je sedmapadesátiletý farmář a bývalý poslanec za ANO Pavel Šrámek.

V minulých senátních volbách v plzeňském obvodu číslo 7 kandidovalo osm lidí, Chaloupek ve druhém kole porazil tehdejší senátorku za ČSSD Dagmar Terelmešovou.

Svůj volební lístek mohou lidé vhodit do volební urny dnes do 22:00 a také zítra mezi 8:00 a 14:00.

Hlasovat na rozdíl od jiných typů voleb v uplynulých dvou letech nebude moci na 10 tisíc voličů, kteří jsou v nařízené izolaci kvůli koronaviru. Vláda kvůli tomu čelila kritice, že jim hlasování neumožnila. Loni při sněmovních volbách hlasovalo z domova do přenosné volební schránky kolem 1200 voličů v karanténě kvůli koronaviru, hlasování z auta využilo 1600 voličů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky volby 2022, volby do zastupitelstva, volby do Senátu, Plzeň, Senát Parlamentu ČR, volby, Plzeňský kraj, ANO 2011, koalice, ČSSD, TOP 09, ODS, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Plzeňané vybírají nového primátora i zástupce do Senátu  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.