Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hrad Velhartice bude mít od příštího roku nového kastelána

Státní hrad a zámek Velhartice bude mít od příštího roku po desítkách let nového kastelána. Dosavadní kastelán Petr Mejstřík odchází do důchodu. Správa šumavské dominanty ale zůstane "v rodině". Ve výběrovém řízení totiž komisi jednoznačně přesvědčil syn současného kastelána Matěj Mejstřík, který na památce vyrůstal od dětství. Od listopadu bude od dosavadního kastelána přebírat provoz, od ledna nastoupí do funkce, řekl dnes Petr Pavelec, ředitel českobudějovické pobočky Národního památkového ústavu (NPÚ), jenž spravuje státní památky v Plzeňském kraji.

"Konkurzu se zúčastnilo pět nebo šest uchazečů. Výběrová komise vybrala toho nejlepšího a shodou okolností je to syn pana kastelána Matěj Mejstřík, který jednoznačně komisi přesvědčil o tom, že celý areál velmi dobře zná a že má dost zkušeností a vizí, jak ten areál do budoucnosti dál rozvíjet," řekl Pavelec. Dosavadní kastelán působil na Velharticích přes 30 let. "Vychoval tam všechny svoje děti a dal tomu areálu maximum. Zámek a hrad se nachází ve velmi dobrém stavu," poznamenal Pavelec.

Velhartice patří mezi tři nejnavštěvovanější státní památky v kraji. Letos tam od ledna do konce září přišlo skoro 43 tisíc lidí. "Na Velharticích jsem kastelánem od roku 1983," řekl dnes Petr Mejstřík. Na památce pracuje i jeho manželka. Po odchodu do důchodu by rád dál pomáhal na hradě jako brigádník.

"Rád bych se věnoval tomu, co mě baví, údržbě, ale uvidíme, jak to půjde. Někdy není úplně dobře, když se původní kastelán dívá přes rameno tomu novému," řekl. Kastelán je podle něj člověk mnoha řemesel, který musí oblékat sako stejně často jako montérky. Musí zvládnout sezení u počítače, vyplňování administrativy, řízení týmu lidí, zajištění péče o mobiliář, zařizování a vymýšlení programu, ale když je třeba i čištění toalet nebo práci při opravách.

Podle Pavelce nastává čas generační výměny kastelánů. "Velká část kastelánů zažila ještě přelomovou dobu 90. let. Tito kasteláni stárnou, odcházejí do penze a náš úkol je najít jejich dobré pokračovatele," řekl. Loni tak dostal nového kastelána například zámek Kozel u Šťáhlav nedaleko Plzně. Předchozí kastelán Karel Bobek byl mezi správci památek v ČR jedním z nejdéle sloužících. Práci kastelána vykonával čtyři desetiletí, z toho na Kozlu byl od roku 1980. I další kasteláni v Plzeňském kraji jsou na svých památkách desítky let. Kasteláni zámků Manětín a Nebílovy nastoupili v roce 1991, také kastelán na zámku v Horšovském Týně je ve službě zhruba tři desetiletí.

Autoři | Foto hrad-velhartice.cz

Štítky ČR, památky, lidé, kasteláni, NPÚ, Plzeňský, purkrabí, Hrad Velhartice, Národní památkový ústav, hrad, zámek, Plzeňský kraj, Kozel, Česko, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrad Velhartice bude mít od příštího roku nového kastelána  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.