Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Léto v Plzeňském kraji nabídne stovky akcí v městech, obcích i památkách

Tradiční divadelní, hudební i multižánrové festivaly, koncerty pod širým nebem, městské slavnosti a pouti či filmové projekce v letních kinech nabídnou v létě pořadatelé v Plzeňském kraji. Po dvou letech, kdy kulturu omezovala opatření v souvislosti s pandemií koronaviru, letos organizátoři doufají v návrat do normálu. Zavedené i nové akce pro všechny věkové skupiny připravují obce a města, památky i různé instituce. Nejvíce akcí bude v Plzni, z nabídky si ale vyberou lidé po celém kraji.

Hudební festivaly

Z hudebních festivalů, které se nemohly dva roky kvůli pandemii konat, bude k největším akcím patřit na začátku června plzeňský mezinárodní festival Metalfest Open Air pořádaný v amfiteátru vedle zoo. Letos pořadatelé poprvé připravili čtyřdenní program od čtvrtka 2. června do neděle 5. června a podle Jiřího Darona z pořadatelské společnosti Pragokoncert Bohemia vystoupí většina kapel, které měly zahrát už v roce 2020. K hvězdám 11. ročníku festivalu bude patřit nizozemská symphonicmetalová skupina Within Temptation, švýcarská folkmetalová skupina Eluveitie, německá zpěvačka Doro, finská metalová kapela Sonata Arctica a další.

Kulturou ožije festival Náplavka na Radbuze

Program na celé léto nabídne v Plzni festival Náplavka na Radbuze v centru města. „Po celý červen se mohou diváci každou středu těšit na živou hudbu při koncertech českých i zahraničních umělců, čtvrtky budou patřit dětským divákům, pro které budou připravena divadelní představení a klauniády. Páteční večery roztočí dance party s dýdžeji a hudbou různých žánrů, které od 22:00 přejdou do silent disca," popsala za pořadatele Lucie Kaslová. Červnové soboty budou zasvěceny větším akcím - beneficím, turnaji ve stolním fotbale, kuchařské show či srazu amerických autoveteránů. Neděle budou vyhrazeny odpočinku u grilování nebo při akcích Eat´n´Beat kombinujícími jídlo s hudebním doprovodem. „Červenec a srpen bude na náplavce ve znamení pohádek, filmů, umění, hudby a street foodu. Od 30. července se k programu přidají tradiční filmové projekce od Finále Plzeň, v srpnu se břehy Radbuzy rozehrají barvami. V rámci festivalu Barva na ulici se zdi Náplavky promění v galerii současného umění," doplnila Kaslová. Náplavka nabídne také ve dvou částech folkový festival Folk Park a první zářijový víkend dvoudenní festival street food gastronomie Tuto jídlo.

Je kulturní nabídka ve městě dostatečná? Plzeňané mají možnost sdělit radnici svůj názor

Město Plzeň chce zjistit spokojenost obyvatel západočeské metropole s nabídkou kulturních akcí. Až do poloviny června tak mohou Plzeňané na ulici potkat tazatele, kterým budou moci sdělit své názory a pocity. Vyjádřit se mohou lidé také skrze...

K letnímu programu se letos vrátí také pivovar, který připravuje tradiční Léto v Prazdroji. Čtvrteční prázdninové večery na nádvoří budou patřit bigbítu. Zahrají kapely jako Brutus, Odyssea, Extra Band Revival, Michal Ambrož & Hudba Praha, Support Lesbiens, Voxel & Spol., Keks a Děda Mládek Illegal Band.

Akce nabídnou divadla i památky

Kromě hudebních festivalů se v Plzni uskuteční také červnový loutkářský festival Skupova Plzeň, nejstarší profesionální divadelní festival v ČR i v bývalém Československu. Tradiční letní festival Divadelní léto pod plzeňským nebem bude od 19. června do 25. července a premiérově uvede hru Ladislava Smočka Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho, reprízu loňské hry Romeo a Julie v podání pražského divadla Kašpar nebo například inscenaci studentů Katedry alternativního a loutkového divadla DAMU.

Tradiční divadelní festivaly připravily i některé památky. To nejlepší ze své tvorby předvede o prázdninách na šumavském hradě Kašperk spolek Kašpar. Na Kašperku hraje pravidelně víc než 20 let, letos nabídne v červenci a v srpnu svou nejúspěšnější inscenaci Růže pro Algernon a dále klasické hry Romeo a Julie, Macbeth a Cyrano. „Autentické prostory zříceniny hradního paláce dokáží bez nadsázky diváky a účinkující spojit v jeden harmonický celek. To vše i díky tomu, že na Kašperk není potřeba převážet divadelní scénu. Přirozenou scénou divadelních představení se stávají autentické prostory bývalého paláce a hradní věže," uvádí divadlo. Divadelní festival se zhruba 15 let koná o prázdninách také na zámku Nebílovy u Plzně. Letos je od 26.do 30. srpna připraveno pět divadelních představení.

Do Spáleného Poříčí se vrací Basinfirefest

Britská kapela Saxon bude hlavní hvězdou festivalu Basinfirefest, který se ve Spáleném Poříčí na Plzeňsku uskuteční od 23. do 26. června. Původní festival pořadatelé obnovili po dvouleté pauze v roce 2019 s příslibem nového konceptu s více zahraničními kapelami. Dva roky ale museli kvůli pandemii festival odkládat. Opět v plném rozsahu se uskuteční také festival Pekelný ostrov v Holýšově od 1. do 3. července a jako hlavní hvězdu nabídne německou heavymetalovou skupina U.D.O. v čele s Udo Dirkschneiderem.

Bohatou nabídku mají také v Domažlicích, kde se kromě tradičních srpnových folklorních Chodských slavností uskuteční desátý ročník festivalu Chodrockfest nebo 8. a 9. července přehlídka Hudba pod hradem, kde v zahradě pod Chodským hradem zahrajou uskupení Malina Brothers, Hudba Praha band, skupina Jamair či Vojta Nedvěd se skupinou Tie Break.

Příznivci vážné hudby se mohou těšit na představení pod širým nebem - 11. června se na návsi v Klášteře u Nepomuku odehraje výpravné provedení opery Libuše od Bedřicha Smetany s Evou Urbanovou v hlavní roli. Divadlo J. K. Tyla uspořádá v plzeňském lochotínském amfiteátru tradiční Noc s operou, která se naposledy konala před pandemií v roce 2019. Na šestý ročník divadlo připravilo mimořádně dvě inscenace - 24. června to bude odložené velkolepé uvedení operního dramatu Giuseppe Verdiho Macbeth a o dva dny později bude amfiteátr patřit světově úspěšnému muzikálu Elisabeth, který divadlo uvedlo v roce 2019 v české premiéře.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Festival Náplavka na Radbuze

Štítky kultura, letní akce, festivaly, koncerty, festival, Plzeňský kraj, Plzeň, hudební skupina, divadlo, náplavka, hudební festival, amfiteátr, léto, divadelní festival, divadelní představení, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Léto v Plzeňském kraji nabídne stovky akcí v městech, obcích i památkách  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.