Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Festival sci-fi filmů míří do Plzně, autoři se zaměřují na koronakrizi a postapokalyptický žánr

Největší tuzemská přehlídka sci-fi filmů a kultury Future Gate se přesouvá se svou další zastávkou do plzeňského DEPO2015. Kromě legend žánru přinese i řadu novinek a dokumentů. Téma akce velmi ovlivnila koronavirová pandemie, která pořadatele přivedla na myšlenku, pojmout letošní ročník v duchu postapokalyptického světa.

Koronavirus postavil před náš svět novou výzvu. Naše civilizace čelí hrozbě nejen zdravotní, ale i ekonomické a potažmo sociálně-politické. Ukázalo se, že lidstvo je zranitelnější mnohem víc, než jsme si mysleli. Onemocnění Covid-19 však není první reálná hrozba, které lidstvo čelí. Filmaři již mnoho let předkládají své apokalyptické vize, ať už to jsou jaderné následky případné 3. světové války, strach z virů mimozemského původu vystřídaly v posledních desetiletích reálnější hrozby jako je devastace přírody, globální oteplování a nedostatek vody. Vypadá to, že největší hrozbou pro lidstvo je lidstvo samotné. Budeme žít ve světě podobném tomu ze série Šílený Max?,” říká se pořadatel festivalu Filip Schauer.

Dokument i maraton se Šíleným Maxem

A na jaké snímky se můžeme tento pátek a sobotu těšit? Z hlavní festivalové soutěže v Plzni se diváci mohou těšit na velkolepou evropskou koprodukci Utajení bohové. Ta je debutem španělského režiséra Chino Moyi. Film je potemnělou mozaikou několika lidských osudů, která diváka provádí různými kouty dystopické Evropy.

Festival nabídne také sekci legend žánru. Pro postapokalyptický žánr to je především úspěšná série Šílený Max. První a druhý díl, letos slaví 40 let od svého prvního uvedení, budou na festivalu promítnuty jako mini-maraton za sebou. Ve výběru dokumentů je také snímek Vetřelec na jevišti. Film pojednává o skupině britských řidičů autobusů, kteří vytvořili s minimálním rozpočtem divadelní adaptaci proslulého hororu Ridleyho Scotta Vetřelec, a dokázali vyprodat slavné londýnské West End divadlo. Dalším dokumentem je snímek Vznik kyberpunku, který mapuje 90. léta tohoto oblíbeného subžánru. Filmový výběr doplňují Krátké sci-fi filmy od iShorts s výraznou českou stopou.

Festival bude zajímavý i po vizuální stránce. Český ilustrátor Tomáš Müller vybral ze svých sci-fi děl to nejlepší. Druhá výstava s názvem Oltář apokalypsy je instalací různých konců světa na základě idejí několika současnými umělci. Kompletní program a vstupenky najdete ZDE.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Future Gate festival

Štítky Future Gate, festival, kultura, sci-fi, DEPO2015, Plzeň, dokument, sci-fi film, koronavirová krize, Šílený Max, třetí světová válka, Ridley Scott, Tomáš Müller, Evropa, Vetřelec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival sci-fi filmů míří do Plzně, autoři se zaměřují na koronakrizi a postapokalyptický žánr  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.