Počasí dnes13 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Během epidemie museli zrušit skoro tisíc akcí, nyní se Měšťanská beseda znovu otevírá veřejnosti

Vůbec poprvé v letošním roce se otevírá Měšťanská beseda a Kino Beseda, které přivítalo už první návštěvníky. Kvůli dlouhé přestávce zahajují sezonu rovnou letním programem. Všechny akce v budově jsou připravené tak, aby splňovaly aktuální opatření. Kulturou ožije také zahrada.

„Kulturní akce jsou organizovány tak, aby splňovaly aktuální epidemiologická opatření. Kapacita prostor je omezena na 50 procent, diváci budou usazeni ob sedadlo. Po celou dobu navíc musí mít zakrytá ústa a nos respirátorem. Z tohoto důvodu je i zakázáno konzumovat v sálech potraviny a nápoje. Po budově je k dispozici dezinfekce rukou, u vstupu se musí návštěvníci prokázat potvrzením o bezinfekčnosti,“ ujišťuje Hana Rendlová, manažerka kulturních akcí.

Trvalo to dlouhých 231 dnů, kdy byla Měšťanská Beseda uzavřena. Během té doby přišli pořadatelé o bezmála tisíc akcí. „Přišli jsme také o všechny plesy, imatrikulace, inaugurace, konalo se minimum školení, na frak dostaly lekce tanečních pro mládež i dospělé. Významnou část roku 2020 až dosud nehrálo kino a tlačíme před sebou spoustu několikrát překládaných kulturních akcí v různém stavu vyprodanosti,“ popisuje Ivan Jáchim, ředitel společnosti Měšťanská beseda Plzeň s.r.o.

Po dlouhé přestávce opět ožije zahrada besedy taneční hudbou. Těšit se lidé také mohou na talkshow s oblíbeným římskokatolickým knězem Zbigniewem Czendlikem nebo na stand-up comedy Ondřeje Sokola.

„Ochuzeni nezůstanou v letní sezóně ani hudební fanoušci. Spolu s kapelou Roháči z Lokte mohou na zahradě Měšťanské besedy oslavit její už 45. narozeniny. Do Besedy se vrátí Lenka Nová se svým novým koncertním programem, věnovaným jejímu poslednímu albu Dopisy. Pookřát mohou také fanoušci Asonance, jedné z nejstarších kapel působících na české folkové scéně,“ vyjmenovává Ivana Hušáková Měšťanská Besedy.

Kino láká diváky na program, který nabídne směsici starších i nových filmových titulů. Mezi novinky se řadí například dánský film “Chlast“ , který získal Oscara za nejlepší cizojazyčný snímek i posbíral několik Evropských filmových cen. Na diváky dále čeká komedie “Rytíři spravedlnosti“, režijní debut Viggo Mortensena “Ještě máme čas“ nebo vítězný snímek letošního Berlinale “Smolný pich aneb Pitomý porno“. Neděle bude patřit nejmenším divákům. Více informací o programu i cenách vstupenek najdete na webových stránkách mestanskabeseda.cz.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Měšťanská beseda

Štítky kultura, Měšťanská beseda, akce, Plzeň, kino, divadlo, hudba, koncert, Divadélko JoNáš, kulturní akce, zahrada, epidemie, Viggo Mortensen, Ondřej Sokol, Lenka Nová, Berlínský mezinárodní filmový festival, Ceny Oscar, Evropská filmová cena, Smolný pich ane

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Během epidemie museli zrušit skoro tisíc akcí, nyní se Měšťanská beseda znovu otevírá veřejnosti  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.