Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Most přes Mži je v havarijním stavu, kvůli nutné opravě ho město na pět měsíců uzavře

Začala oprava mostu přes řeku Mži v Radčicích. Do budoucna bude širší a projedou přes něj i zemědělci. Dřevěná mostovka je po více než 20 letech provozu v havarijním stavu. Konstrukci navíc zatížily přejíždějící náklaďáky při stavbě západní části městského okruhu. Rekonstrukce vyjde na bezmála sedm milionů korun a vyžádá si pětiměsíční uzavírku. V Radčicích souběžně a tím začala i rekonstrukce hlavní silnice.

Most se letos dočká opravy, při které bude mírně rozšířen, a díky nové pevnější mostovce se zvedne i jeho maximální povolené zatížení ze šesti na 20 tun,“ přiblížil náměstek primátora města Plzně pro dopravu a životní prostředí Aleš Tolar (STAN), do jehož gesce spadá i Správa veřejného statku měst Plzně (SVSMP), která o most pečuje.

Rekonstrukcí projde nejen mostovka, ale i další prvky. Akce vyjde na sedm milionů korun, přičemž hotovo by mělo být na začátku letošního října. „Dojde k výměně stávající dřevěné mostovky za železobetonovou, která bude spřažena se stávající nosnou ocelovou konstrukcí. Ta bude opatřena novou protikorozní ochranou. Budou také opravena stávající ložiska a osazeny mostní, takzvané dilatační závěry. V rámci stavby dojde i k sanaci a drobné opravě stávajících opěr a zpevnění prostoru u nich. Budou také opraveny opěrné zídky v místě nájezdů na most,“ upřesnil Václav Šašek ze SVSMP.

Na pět měsíců se most uzavře nejen automobilům, ale i pěším a cyklistům. Ti budou muset použít objízdnou trasu přes Křimice. „O něco delší trasou přes Křimice budou jezdit auta a zemědělská technika, která most dosud používala. Mezinárodní Panevropská cyklotrasa s číslem 37, která kolem mostu projíždí, nebude stavbou dotčena, městský cyklistický okruh označovaný číslem 2151 bude ale opravou mostu přerušen,“ dodala mluvčí magistrátu Eva Barborková.


Opravy se dočká i hlavní silnice, foto: Martin Pecuch

Kromě mostu začala i rekonstrukce hlavní silnice v Radčicích za téměř 6,5 milionu korun. Nově tam vznikne autobusová zastávka MHD, chodník a místo pro přecházení. Stavební práce a s tím spojená dopravní omezení potrvají zhruba do konce srpna. „Rekonstrukce je nutná, protože povrch komunikace je zde již velmi nekvalitní. Před dvěma roky byla sice opravena většina průtahu Radčicemi, ale na zmíněný úsek kvůli zajištění obslužnosti obvodu tehdy nedošlo, a proto proběhne jeho oprava nyní,“ doplnil Tolar.

Rekonstrukce se týká 600 metrů dlouhého úseku komunikace, konkrétně od křižovatky se silnicí na Křimice a ulicí Jarní.

Ohodnoť článek

Foto Václav Šašek

Štítky oprava mostu, most Radčice, havarijní stav, doprava, dopravní omezení, uzavírka, objízdná trasa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Most přes Mži je v havarijním stavu, kvůli nutné opravě ho město na pět měsíců uzavře  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.