Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jsme připraveni zvednout oponu hned, jak to bude možné, říká ředitel Divadla J. K. Tyla v Plzni

Už za pár týdnů by se mohli herci konečně dočkat diváků v sále. Pokud se protiepidemická opatření více rozvolní, mohlo by se v Plzni začít hrát už 26. května. Herci již odehráli řadu představení do prázdného hlediště, a tak rozhodně nevyšli ze cviku. Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSSD) se od zítřka mohou pořádat kulturní akce pod širým nebem pro maximálně 700 diváků. Lze předpokládat, že akce ve vnitřních prostorách dostanou zelenou o týden později.

Divadla se pro veřejnost uzavřela na podzim a nad jejich dalším fungováním stále visí otazník. Podle ředitele DJKT je pandemie naučila dokonale plánovat a být flexibilní v případě jakýchkoli změn.

„Hrací plán máme připravený na celou sezonu a na rok dopředu. Připravujeme také různé varianty, protože není žádný manuál, kde bychom se dozvěděli, podle jakého klíče budeme pouštět diváky. Jak musí sedět, jestli se budou prodávat vstupenky ob řadu nebo stylem cik-cak, budou-li diváci muset mít testy, tak jaké a podobně. Čekáme a připravujeme se, abychom, jakmile se nějaká varianta potvrdí, mohli bez prodlení zahájit prodej," vysvětluje ředitel divadla Martin Otava.

Kvůli protikoronavirovým opatřením divadlo se třemi scénami přišlo o stovky představení, včetně premiér. Za rok 2019 odehrálo 610 představení, loni to byla zhruba třetina a letos se pro publikum ještě hrát nemohlo. (zdroj ČTK)

Zároveň odhaduje, že by se na představení na velké scéně mohlo dostat zhruba 200 diváků. Pokud by vše vyšlo podle jejich představ, měli by se milovníci divadla dočkat už 26. května muzikálu Elisabeth.

Zavřené divadlo rozhodně neznamená, že by se uvnitř nic nedělo. Herci musí fungovat jako dobře promazaný stroj, a tak hráli dál i bez publika. Odehráli i několik premiér, které chce vedení divadla ihned po otevření uvádět.

 „Asi to budeme nazývat “první provedení před diváky“, ta slavnostní premiéra proběhne třeba na podzim. Připravili jsme každou inscenaci k premiéře, proběhl generálkový týden, udělali jsme premiéru sami pro sebe před prázdným hledištěm a pak jsme dělali reprízy bez diváků, protože jsme chtěli, a je to nutné, aby umělci zůstali v kondici. Nemůžete odstavit herce, zpěváka, tanečníka na rok. To nejde, herec musí každý večer krvácet, jinak tomu odvykne, jeho mechanismus zrezaví," popisuje ředitel.

Na diváky se všichni velmi těší, zároveň pociťují i drobnou nervozitu. Pokud budou moci zahájit prodej vstupenek, budou mít na zaplnění sálu jen pár dní.

Soustředíme veškeré zbytky sil po té pandemii a jsme v takové euforii a nadšení, že se nemůžeme dočkat toho, až se zvedne opona. Takže doufám, že diváky neopustí zájem a že přijdou," dodává závěrem Otava.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Autoři | Foto DJKT /Martina Root

Štítky divadlo, DJKT, kultura, Plzeň, představení, opatření, herec, Divadlo J. K. Tyl, Lubomír Zaorálek, premiéra, kulturní akce, Divadlo Josefa Kajetána Tyla, Martin Otava, hlediště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jsme připraveni zvednout oponu hned, jak to bude možné, říká ředitel Divadla J. K. Tyla v Plzni  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.