Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dny evropského dědictví otevírají lidem nejzajímavější památky regionu

Dny evropského dědictví každoročně v září otevírají veřejnosti brány nejzajímavějších památek, budov, objektů a prostor, včetně těch, které jsou jinak zčásti nebo zcela nepřístupné. Lidé mohou o tomto víkendu za zvýhodnění vstupné vyrazit na vybrané hrady a zámky. Otevřou se také pobočky Západočeského muzea v Plzni.

V ČR se Dny evropského dědictví konají od roku 1991, dnes pod garancí Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a pod záštitou Ministerstva kultury a pro místní rozvoj.

V celé zemi se v letošním roce do akce zapojilo 759 památek. Třicet z nich se nachází na území Plzeňského kraje.

Národní památkový ústav si pro letošek připravil lákavou novinku. Kdo navštíví jednu z jeho památek o tomto víkendu, může získat volné vstupenky na návštěvu některého z dalších objektů. Na výběr jsou zámky Červené Poříčí, Kozel, Nebílovy a  hrad Švihov.

„Letos se Dnů evropského dědictví poprvé zúčastní též Západočeské muzeum v Plzni. Nabídne veřejnosti možnost zvýhodněného vstupu do tří unikátních památkových objektů z celkem sedmi památek, které spravuje,“ uvedla mluvčí Západočeského muzea Romana Němečková.

Za poloviční vstupné si budou moci návštěvníci prohlédnout Klášter františkánů, kde se návštěvníci seznámí s působivými gotickými interiéry a dalšími zajímavostmi. Nahlédnout budou moci i do stálé expozice, která je provede historií kláštera.

Návštěvu si budou moci užít i ti, kteří zavítají do Dobříva. Národní kulturní památka prošla rozsáhlou obnovou, kvůli havarijnímu stavu technického vybavení. Vodní hamr tak návštěvníky seznámí jak s pracemi na jeho obnově, tak i s historií železářské výroby v Dobřívě.

Zájemcům se otevře i hlavní budova Západočeského muzea v Plzni, kde se dozví vše o samotné stavbě. Kromě toho si budou moci prohlédnout čtyři stále expozice, které ukazují například nejstarší dochovanou historickou zbrojnici v Česku nebo intimní život zvířat.

Veškeré informace o letošním ročníku EHD v ČR jsou k dispozici na webových stránkách www.ehd.cz.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto NPÚ

Štítky památky, historie, Plzeňský kraj, Západočeské muzeum, Dny evropského děictví, Dny evropského dědictví, Česko, Západočeské muzeum v Plzni, hrad, Ministerstvo kultury České republiky, Národní památkový ústav, Morava, Slezsko, Dobřív, zámek Červené Poříčí, N

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dny evropského dědictví otevírají lidem nejzajímavější památky regionu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.