Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Milovníky plzeňského divadla čekají o víkendu hned dvě premiéry

Na plzeňská jeviště Divadla J. K. Tyla míří hned dvě premiéry. Už v sobotu se mohou diváci těšit na operu Korunovace Poppey, o den později se v Plzni poprvé představí balet Anastázie – poslední dcera cara. Z důvodu mimořádných vládních nařízení musí mít všichni diváci při vstupu do divadla zakrytá ústa a nos. Jednorázové roušky bude možné zakoupit na pokladně divadla.

Hned první premiéra ve Velkém divadle patří mezi nejstarší operní díla z pera Claudia Monteverdiho. Světová premiéra se uskutečnila v Benátkách už v roce 1642.

Tuto operu najdeme na repertoáru mnoha světových divadel, nejen pro její působivou hudbu, ale i vděčné libreto propojující vážný příběh s komickými scénami. Závěrečný duet opery pak patří mezi nejkrásnější v celé operní literatuře,“ říká dramaturg opery Zbyněk Brabec

Žárlivost a touha po moci jsou hlavními náměty operního díla, které zavede díváky do Říma, kde vládne císař Nero, který neodolá krásné Poppey a vyžene svou ženu Octavii.

 „Všichni zpěváci musí být zároveň i skvělými herci a obsadit tuto operu znamenalo vypsat vloni velký konkurz. Díky tomu máme pro všechny role skvělé mladé pěvce, kteří do dramatu výborně zapadají. Nemohu nezmínit klíčovou roli císaře Nerona, který byl v době, kdy se opera odehrává, sotva dvacetiletý a jeho part je komponován pro hlas kastráta – v naší inscenaci jej ztvární v alternaci dva výborní mladí kontratenoři Filip Dámec a Vojtěch Pelka,“ podotýká režisér Tomáš Ondřej Pilař.

Vše není jen o zpěvu a hraní, herci musí také zápasit s kostýmy. „Co je na roli Poppey nejnáročnější? Nepřerazit se o obří sukni s vlečkami, nespadnout z houpačky a ve finále opery nezapálit divadlo. Proč? Nechte se překvapit!“, láká na inscenaci představitelka hlavní role Lucie Kaňková.

Anastázie – poslední dcera cara

Tento balet už je o poznání mladší, svou světovou premiéru měl v roce 1992. Baletní příběh odehrávající se na pozadí skutečných událostí si budou moci fanoušci vychutnat už v neděli na Nové scéně. Insnecane zachytuce život a nánik carské rodiny, která byla vyvražděna.

 „Do příběhu zasahuje i imaginární průvodce, ochránce i spasitel Anastázie ‚Osud‘, kterého v tomto baletu ztvárňuje tanečník, který zároveň tančí i Rasputina, charismatického, byť velmi podivínského léčitele a mystika. Původně byly tyto role tančeny dvěma tanečníky, posléze jen jedním, aby měl vybraný tanečník hodnotný sólový part“ přibližuje Vámosovo pojetí příběhu baletní mistr Zuzana Hradilová.

Vstupenky na představení můžete zakoupit v pokladně předprodeje ve Smetanových sadech, on-line na webových stránkách djkt.eu nebo v síti Plzeňská vstupenka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Martina Root

Štítky kultura, divadlo, DJKT, balet, opera, Plzeň, Velké divadlo, Nová scéna, premiéra, Divadlo J. K. Tyl, Korunovace Poppey, tanečník, Bolšoj těatr, Benátky, Grigorij Jefimovič Rasputin, Lucie Kaňková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milovníky plzeňského divadla čekají o víkendu hned dvě premiéry  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.