Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Broučci se vrátili do Plzně, unikátní dílo Jiřího Trnky je teď v rukou restaurátorů

Po deseti letech se do Muzea loutek vrací unikátní dioráma od Jiřího Trnky. Jde o jeho první zpracování tématu Broučků, které ho provázelo celý život. Než se dílo představí veřejnosti, musí projít zrestaurováním.

Unikátní dioráma Svatba u Broučků vzniklo už v roce 1939 pro Světovou výstavu v New Yorku, po zrušení československé účasti bylo dílo vystaveno v roce 1940 v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze na výstavě „Malíř naděluje dětem“.

„V současné době je dioráma majetkem Českobratrské církve evangelické, která jej nyní dlouhodobě zapůjčila do Plzně. Západočeské muzeum v Plzni bude nyní ve svých dílnách dioráma po deseti letech znova restaurovat a od roku 2021 bude součástí expozice Muzea loutek v Plzni,“ dodala ředitelka Muzea loutek Markéta Formanová.

Vedení muzea věří, že novinka bude pro návštěvníky lákadlem a na trhák příští sezóny se dorazí podívat jak tuzemští, tak i zahraniční hosté.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Archiv Muzea loutek, nafotila Ivana Michnerová.

Štítky Muzeum loutek, Jiří Trnka, dioráma, Broučci, výstava, Plzeň, muzeum, Světová výstava, Uměleckoprůmyslové museum v Praze, Západočeské muzeum v Plzni, New York, restaurátor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Broučci se vrátili do Plzně, unikátní dílo Jiřího Trnky je teď v rukou restaurátorů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.