Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Sezónu Tylova divadla odstartuje opera Prodaná nevěsta, letos bude i více premiér

V repertoáru divadla se objeví hned 26 premiér, což je o pět více než je běžné. Sezónu divadlo zahájí nově nastudovanou opera Bedřicha Smetany Prodaná nevěsta. Divadlo nabídne do konce roku také náhradní termíny pro většinu neuskutečněných abonentních představení, nemohlo jich odehrát 120.

Dlouhé týdny bylo zavřené, nyní si chtějí vše dohnat. V repertoáru divadla se objeví hned 24 nových inscenací a dvě obnovené premiéry.

Hned v srpnu nás čekají čtyři premiéry děl, které jsme již nazkoušeli, ale nemohli jsme je odehrát. Činohra Dortel se dočká své světové premiéry v září. V předplatném bude Lohengrin nahrazen novým nastudováním Prodané nevěsty, jež bude také prvním představením, kterým divadlo zahájí svůj provoz po koronavizoré krizi a bude také poděkováním našim divákům, kteří byli s námi i v tomto těžkém období,“ zdůrazňuje ředitel divadla Martin Otava

Předprodej vstupenek na nové nastudování operní klasiky i na všechna srpnová a zářijová představení bude spuštěn 15. června. Divadlo nabídne od srpna do prosince náhradní termíny pro většinu neuskutečněných představení.

„Abychom poskytli našim abonentům náhradní termíny pro téměř 120 neodehraných představení, museli jsme přistoupit u některých skupin k ústupkům, například vyměnit den v týdnu, nebo nabídnout jiný titul. Ve snaze neochudit naše abonenty o zážitek, na který se těšili, jsme přistoupili v několika málo případech i ke sloučení dvou skupin do jedné,“ vysvětluje Martin Otava.

Předplatné na příští rok vstoupí do prodeje 12. října. I tady nastává pár změn. Například vznikne nová skupina, která zahrne vybrané tituly týden po jejich premiéře, ty navíc budou obohaceny o doprovodný program.

Nucená pauza přinesla citelné ztráty  

Vládní nařízení kvůli pandemii koronaviru donutila divadlo zavřít na více jak tři měsíce. Nucená pauza přinesla i velký ekonomický propad. Vedení odhaduje ztráty na 27,5 milionu korun.

„Omezený provoz přinesl snížení nákladů, například za nevyplacené honoráře, licenční poplatky, nerealizované marketingové aktivity, ušetřené výrobní náklady za zrušené premiéry, které odhadujeme ve výši 16,5 milionů korun. V rozpočtu DJKT tak bude chybět 11 milionů,“ zdůrazňuje náměstkyně ředitele DJKT Kateřina Königová.

Letošní sezóna bude náročná

DJKT bude opět spolupořadatelem Mezinárodního festivalu Divadlo Plzeň a součástí celoevropských akcí jako je Noc divadel a Nic literatury. V červnu příštího roku uspořádá Tylovo divadlo i čtvrtý ročník muzikálového festivalu Na scénu! Chybět nebude ani Noc s operou, které se dočkáme 25. června  2021.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Martin Root

Štítky divadlo, DJKT, kultura, Plzeň, opera, Prodaná nevěsta, Divadlo Josefa Kajetána Tyla, představení, Bedřich Smetana, Martin Otava, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sezónu Tylova divadla odstartuje opera Prodaná nevěsta, letos bude i více premiér  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.