Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Festival Divadelní léto bude, musí ale omezit program i počet diváků

Jednou z prvních open air kulturních akcí v Plzeňském kraji se stane 13. ročník festivalu Divadelní léto. Opatření spojená s koronavirovou krizí však výrazně mění jeho podobu. Festival se posouvá, místo poloviny června zahájí program až 8. července 2020.

Scéna vyroste stejně jako vloni v parku U Ježíška, hlediště však bude zřejmě vzhledem k vládním opatřením menší a pojme jen povolený počet diváků. Organizátoři byli proto nuceni zrušit nastudování výpravné premiérové inscenace Shakespeare v Hollywoodu.

Na programu ale nadále zůstává druhá letošní novinka Poslední zrnko písku, kterou pro festival připravuje soubor studentů DAMU Činohra 16-20. Diváci se mohou těšit i na reprízy komedie Švanda dudák, která vznikla vloni pod vedením režiséra Marka Němce. V rámci doprovodného programu se bohužel neuskuteční večer Jsme muzikál!, který festival plánoval ve spolupráci s Divadlem J. K. Tyla. Zůstává ale tradiční Improzápas a Open Air Slam. Konat by se měl i příměstský divadelní tábor.

„Rozhodování, zda a jak letošní festival uskutečnit, bylo za 13 let existence Divadelního léta tím nejtěžším úkolem. Nechtěli jsme ale zklamat naše diváky a také jsme nechtěli připravit o práci tým více než 80 lidí, kteří festival tvoří,“ uvedla ředitelka Divadelního léta Marcela Mašínová.

Divadelní léto přizpůsobuje podobu festivalu aktuálním vládním opatřením, největší změnou je v tuto chvíli výrazné snížení počtu diváků na jedno představení. Výtěžek ze vstupného tvořil vždy větší část rozpočtu festivalu. Nezisková organizace PaNaMo, která od počátku Divadelní léto pořádá, se tak ocitá v nelehké situaci.

„Abychom dokázali festival udržet, musíme snížit počet představení. I když nás to velmi mrzí, nemůžeme si dovolit nastudovat výpravnou premiérovou inscenaci Shakespeare v Hollywoodu,“ upozornila Marcela Mašínová. Nastudování inscenace se přesouvá na rok 2023.

Vstupenky na Divadelní léto se začnou prodávat online ve středu 13. května 2020 v 10 hodin. „V současné době pracujeme s povolenou kapacitou 100 diváků na jedno představení, sedadla nejsou číslovaná a vstupné na tato místa je jednotné. Diváci budou komfortně usazeni v křesílkách, dodrženy budou stanovené rozestupy a další nařízení,“ dodala Marcela Mašínová.

Ohodnoť článek

Foto Divadelní léto

Štítky Divadelní léto, festival, koronavirus, představení, léto, koronavirová krize, William Shakespeare, Plzeňský kraj, Hollywood, Divadelní fakulta Akademie múzických umění, Marek Němec, Panama

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Divadelní léto bude, musí ale omezit program i počet diváků  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.