Počasí dnes15 °C, zítra15 °C
Pátek 18. října 2024  |  Svátek má Lukáš
Bez reklam

Mezinárodní festival Divadlo nabídne v září v Plzni 40 představení z šesti zemí

Čtyřicet představení divadelních souborů z Francie, Maďarska, Německa, Polska, Slovenska a Česka nabídne od 11. do 19. září v Plzni 32. ročník mezinárodního festivalu Divadlo. K hlavním lákadlům bude patřit vystoupení francouzské Comédie-Française a téměř pětihodinová inscenace Extinction, která je výsledkem spolupráce souborů z Německa a Francie. Program nabídne i open-air představení zdarma, sekci Johan uvádí v Moving Station, debaty a výstavu. Vstupenky jsou již v prodeji, informovali pořadatelé.

"Letošní ročník přinese velmi silný zahraniční program a přední divadelní scény z celé Evropy. Věřím, že to je potvrzení postavení festivalu na mezinárodní scéně i našich schopností takto náročná hostování zajistit," uvedl ředitel festivalu Jan Burian.

Přehlídku zahájí francouzský soubor Comédie-Française s nejnovější inscenací Hekuba, ne Hekuba v režii portugalského dramatika a režiséra Tiaga Rodriguese, uvedl člen dramaturgické rady festivalu Michal Zahálka. Soubor, jehož historie sahá do 17. století, uvede hru poprvé ne venku, ale vklasické divadelní budově. Vypráví příběh Hekuby, která při pádu Tróje přišla o manžela, kterým byl král Priamovi, trůn i děti. Děj se prolíná s příběhem herečky, která Hekubu hraje a která vedle zkoušení v divadlebojuje o zadostiučinění pro autistického syna, který se stal obětí zneužívání, řekl Zahálka.

Inscenace Extinction v režii Juliena Gosselina kombinuje podle Dory Štědroňové z festivalové dramaturgické rady taneční koncert, zklidněný monolog i principy žánru live cinema, ve kterém se propojuje divadelní jazyk a filmová technologie. Hra přibližuje bující umělecký a intelektuální život Vídně počátku 20. století a pohlíží na něj jako na veselou apokalypsu v ovzduší blížícího se rozpadu monarchie a nástupu světové války.

Český program tradičně nabídne výběr z uplynulé divadelní sezony. Prahu budou reprezentovat Švandovo divadlo se soudním dramatem Na první pohled, spolek Masopust se scénickým čtením Deklarace závislostí a Divadlo Na zábradlí s inscenací Veřejní nepřátelé. Brněnské Divadlo Husa na provázku zahraje v Plzni svou Ságu rodu Marxů, HaDivadlo hru Jenom konec světa, ústecké Činoherní studio Peera Gynta, liberecké Naivní divadloČervený balónek a Slovácké divadlo z Uherského Hradiště jevištní montáž zlidové poezie Láska, vzdor a smrt. Ostravské Divadlo Petra Bezruče uvede inscenaci Střípky ženy. Plzeňské soubory zastoupí Divadlo J. K. Tyla s operou na motivy života Boženy Němcové Jsem kněžna bláznů a Divadlo Alfa s evropskou premiérou koprodukční česko-japonské inscenace Čáslavská - Tokio - 1964. Epilog festivalu přinese pražské inscenace Milostné dopisy vpodání Studia DVA a grotesku Dejvického divadla Ztratili jsme Stalina.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Mezinárodní festival DIVADLO

Štítky divadlo, festival, Plzeň, představení, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezinárodní festival Divadlo nabídne v září v Plzni 40 představení z šesti zemí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.