Počasí dnes21 °C, zítra17 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Nové zpracování Zlatovlásky i snímek z období okupace. Kraj rozdělil mezi filmaře 6,5 milionu korun

Hejtmanství opět podpořilo filmaře, kteří si vybrali pro natáčení svých filmů lokace v Plzeňském kraji. Například v Horšovském Týně už vznikly první záběry do nové Zlatovlásky. Brzy padne klapka také u snímku Tichá pošta z období okupace, kde všímaví diváci budou moci rozpoznat prostředí města Úterý. Oproti předchozím letům navýšil kraj dotaci o 1,5 milionu korun.

„Není třeba zmiňovat seriál Policie Modrava, který nabízí překrásnou Šumavu, Kašperské Hory a Sušici a divácky je stále velmi úspěšným. Pozvánkou do našeho kraje je i pohádka Princezna zakletá v čase 2 natáčená na Gutštejně nebo loni podpořená minisérie Král Šumavy. Neumím si přestavit lepší cestu, jak představit zajímavá místa Plzeňského kraje než je filmové plátno s poutavým příběhem,“ říká radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Libor Picka (STAN).

Letos se sešlo celkem 25 žádostí. Odborně je posoudila Regionální Filmová Kancelář Plzeňského kraje. Podporu nakonec obdrží 16 projektů. Jedním z nich je dobrodružný rodinný film Tichá pošta. Snímek vzniká podle stejnojmenné předlohy Jiřího Stránského a odehrává se v zasněženém pohraničí na sklonku německé okupace. Děj odvypráví příběh skupinky dětských hrdinů, kteří se vrhnou do záchrany sestřeleného francouzského pilota.

„Výpravný snímek má ambice nejen oslovit co nejširší diváckou obec, ale také do jisté míry navázat na tradici rodinných filmů, které byly před rokem 1989 výkladní skříní československé kinematografie. Dílo, které vychází z předlohy významného českého spisovatele a scenáristy Jiřího Stránského, bude s ohledem na zkušený realizační tým zajisté výraznou filmovou událostí,“ říká Radka Šámalová z regionální filmové kanceláře.

Nové zpracování Zlatovlásky zavede diváky do Horšovského Týna

Filmová pohádka Zlatovláska je novým zpracováním klasické pohádky na motivy Karla Jaromíra Erbena od autorky hitu Anděl Páně Lucie Konášové. Původní konflikt, zda poslechnout hlas srdce a zradit svého pána je umocněn novými motivy, konkrétně postavou Jiříkova lstivého a závistivého přítele Štěpána, touhou Zlatovlásčina otce po živé vodě a věrným psím přítelem Štístkem. „Přestože se jedná o jednu  z nejznámějších pohádek, prozatím se dočkala “pouze“ loutkové podoby z roku 1955 a televizního zpracování v roce 1973. Tvůrci slibují výpravnou podívanou,“ doplnil Picka.

Plzeňský kraj podporuje filmovou tvorbu už řadu let. Zmínit můžeme například seriál Policie Modrava, který získal od kraje milion korun. Stejnou částku dostali od kraje také autoři snímku Nabarvené ptáče. Úřad podpořil i vznik pohádky Čertí brko, Princeznu zakletou v čase 2 nebo populární komedie Prvok, Šampón, Tečka a Karel či drama podle skutečného příběhu Bratři.

Ohodnoť článek

Foto Regionální filmová kancelář Plzeňského kraje

Štítky natáčení, natáčení pohádky, Zlatovláska, Tichá pošta, Úterý, Horšovský Týn, podpora, dotace, filmová kancelář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové zpracování Zlatovlásky i snímek z období okupace. Kraj rozdělil mezi filmaře 6,5 milionu korun  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.