Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Staronový pořadatel filmové přehlídky Finále Plzeň chce víc premiér, nových tváří i moderní trendy

Více českých předpremiér a premiér, objevování dalších nových tváří i nové formáty projekcí plánuje staronový pořadatel filmové přehlídky Finále Plzeň, plzeňský Film Servis. V dalších letech chce mít více promítacích sálů, lepší technické vybavení a více se zaměří na propagaci po celé ČR, zejména v Praze. Film Servis pořádá soutěžní přehlídku českých a slovenských celovečerních snímků, dokumentů i televizních a internetových projektů už osm let, v polovině prosince mu schválilo město na další čtyři roky po třech milionech korun ročně. Následující 37. ročník Finále 2024 bude 20. až 25. září.

„Pořád chceme být výkladní skříň českého filmu a přinášet nějaký kurátorský výběr, soutěže, předpremiéry a premiéry, které budeme přivážet ze světových festivalů, aby měly první uvedení v Plzni," řekla Eva Veruňková Košařová, ředitelka Finále, které patří mezi největší kulturní festivaly v ČR.

Ředitelka chce, aby se české filmy dostaly k co nejširší obci. „I vzhledem k cenám, jaké jsou v multikinech, i kvůli tomu, že spousta filmů se tam nedostane. Chceme lákat i znevýhodněné skupiny," uvedla. Letos se osvědčilo kino pro neslyšící, spolupracovat budou organizátoři s dětskými a azylovými domovy, zahájili projekt pro seniory. „Hodně se zaměříme na práci se školami. Aby chodily na filmy s lektorským úvodem, s účastí delegací. Budeme více vozit filmy do škol a zřizovat studentské filmové kluby," prozradila.

Organizátoři chtějí postihnout všechny aktuální trendy i žánry včetně projektů ze streamovacích platforem. Na letošní přehlídce už byly české filmy z virtuální reality, v posledních letech silně roste divácký zájem o krátké a studentské filmy.

Podporu musí organizátoři shánět každý rok

Rozpočet Finále je kolem 11 milionů Kč ročně. Na rozdíl od velkých festivalů musí shánět podporu každý rok. „Je to složité co se týká plánování, investování, protože nevíme, kolik si toho budeme moci dovolit a jestli to budeme ještě za čtyři roky dělat, nebo do toho vstoupí jiný subjekt," připustila ředitelka. Uklidňující je podle ní to, že organizátoři vědí, že dostanou každý rok tři miliony od města, ale o další velké granty žádají vždy koncem roku. Dalšími silnými podporovateli jsou ministerstvo kultury, fond kinematografie a kraj, který na rozdíl od Plzně navyšuje podporu podle ekonomického vývoje v zemi. Finále skládá rozpočet po menších sumách od bezmála 50 partnerů.

„Určitě bychom byli rádi za vyšší injekci, protože cítíme, že festival je na svém stropu. A máme také větší vize. Ale za tu částku, kterou jsme teď schopni vygenerovat, se nepohneme dál větším skokem," doplnila ředitelka. Organizátoři by chtěli rozšířit prostory a technicky je zkvalitnit. „Tím, že v Plzni není klasické kino a my nechceme být v multikině, tak se pořád pohybujeme v sálech, které nejsou pro kino určené, a tak to festival stojí velké peníze. A filmaři i my chceme, aby projekce byly opravdu kvalitní," uvedla.

Vstupenky stojí čtyři roky 100 korun za projekci, s akreditací vyjde lístek na 40 korun. Cena by měla zůstat, ale může v řádu několika korun reagovat na zvýšení DPH. „Možná řekneme, že nám to za to nestojí, protože vstupné není gros příjmů. Díky našim partnerům si můžeme dovolit držet ho na nízké úrovni, a tím pádem přinést festival co největší skupině lidí," dodala Košařová. Letošní ročník zahrnoval přes 100 projekcí, navštívilo ho asi 15.500 fanoušků. „Každý rok je jich víc a začínáme narážet na kapacitu," uzavřela ředitelka.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Festival Finále Plzeň

Štítky Finále Plzeň, filmový festival, kultura, filmové premiéry

Staronový pořadatel filmové přehlídky Finále Plzeň chce víc premiér, nových tváří i moderní trendy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.