Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Z městské kasy poskytne Plzeň 20,8 milionu korun na pořádání dvou kulturních festivalů

Celkem 20,8 milionu korun půjde v příštích čtyřech letech z plzeňské městské kasy na pořádání dvou festivalů. Na podporu Filmového festivalu Finále Plzeň uvolní město 12 milionů korun. Dalších 8,8 milionu korun získají pořadatelé multižánrového festivalu Festivalu na ulici. Neinvestiční dotaci budou příjemci čerpat postupně v letech 2024 – 2027. Rozhodlo o tom plzeňské městské zastupitelstvo.

„Dotace bude poskytnuta na filmový festival, jenž prezentuje českou a slovenskou filmovou tvorbu včetně té dokumentární. Finance podpoří také doprovodné akce určené pro širokou i odbornou veřejnost s možností soutěžních i nesoutěžních projektů a dalšího multižánrového programu. Tradice filmového festivalu v Plzni, která trvá již od roku 1968, jej řadí v současné době mezi nejvýznamnější kulturní akce v Plzni i Plzeňském kraji,“ řekla Eliška Bartáková (ANO), radní města Plzně pro oblast kultury a památkové péče.

Týden trvající filmový festival je každoroční soutěžní a bilanční přehlídkou českých celovečerních hraných filmů a soutěžní přehlídkou dokumentů. Součástí programu je již tradičně také sekce zaměřující se na kinematografii jedné z evropských zemí. Celý filmový týden je pak doplněn retrospektivami významných filmových osobností, výjimečnými počiny české kinematografie a besedami s tvůrci. Z rozpočtu města se na festival uvolní tři miliony korun každý rok.

Ředitelka filmového festivalu Eva Veruňková Košařová zdůraznila, že se daří každoročně zvyšovat prestiž Finále Plzeň mezi filmovými fanoušky i profesionály. „Svědčí o tom nejen narůstající návštěvnost festivalu, ale i rozšiřující se seznam známých a renomovaných filmových profesionálů, kteří do Plzně na festival přijíždějí,“ dodala.

Festival na ulici bude čerpat 8,8 milionu korun

Agentura Nashledanou obdrží od města na projekt nazvaný Festival na ulici celkem 8 800 000 Kč. Každý rok v letech 2024 až 2027 získá částku 2 200 000 Kč. „Letní festivaly patří už řadu let ke kulturnímu prázdninovému programu v Plzni a pravidelně oživují centrum města. Tento festival je jedním z největších open air městských festivalů v republice a je pro veřejnost díky podpoře města Plzně zcela zdarma,“ sdělila radní Eliška Bartáková.

Akce bude volně přístupná v ulicích Plzně a návštěvníci si budou moci poslechnout klasickou hudbu, jazz, folk, country, swing, dixieland, ska, reggae, taneční hudbu, rap, rock, punk nebo metal. V rámci doprovodného programu jsou naplánována také představení pro děti, autorská čtení, busking či výstavy současného umění.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Finále Plzeň

Štítky festival Finále, dotace na festival, zastupitelstvo, Festival na ulici

Z městské kasy poskytne Plzeň 20,8 milionu korun na pořádání dvou kulturních festivalů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.