Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Alfa se poprvé a velmi osobitě pustila do opery, Weberova Čarostřelce představí jako hráče stříleček

Plzeňské Divadlo Alfa se poprvé pustilo do opery. Pro děti od devíti let připravilo svou adaptaci Čarostřelce, slavné opery Carla Marii von Webera z roku 1820. Loutkové a alternativní divadlo cílí na dětské publikum, proto se z myslivce stane hráč počítačových stříleček toužící být tím nejlepším. Podle legend se Weber pro napsání opery inspiroval příběhem o lovci ze šumavské vesničky Brčálník, který nikdy neminul cíl, neboť měl úmluvu s ďáblem.

Hostující režisér a autor výpravy Marek Zákostelecký musel operu upravit a zkrátit. Klíčové hudební pasáže a příběh zůstává. Publikum si například užije slavný sbor myslivců, jež má speciálně upravené pušky, které hrají a zpívají.

Temný jasnovidec ze šumavského Brčálníku předpověděl světové války, jaderný konflikt, vlastní smrt, ale i videohovor

Chmurným jasnovidcem, který předpovídal světové války, katastrofy, jaderný konflikt, ale třeba i používání videohovorů prostřednictvím mobilu se proslavila šumavská vesnička Brčálník nedaleko od Železné Rudy. A vedle slavného věštce Seppa Wudyho...

Čarostřelec je romantická a lehce hororová opera. Téma je částečně spojené s českým prostředím. Podle jedné z legend se Weber inspiroval pověstí o čarostřelci z Brčálníku. Vyprávělo se, že tam žil v 17. století myslivec, který nikdy neminul cíl. Pod vodopádem v Bílé strži se prý domlouval se samotným ďáblem. Což nemohlo ujít pozornosti místních, kteří jej udali. Myslivec skončil u výslechu v Domažlicích. Zdroje se však rozcházejí a jiné hovoří o tom, že se autor inspiroval krajinou v Jizerských horách.

„Podle další domněnky mohl hrát roli případ ze soudních spisů města Domažlice, kde prý v roce 1710 odsoudili k smrti osmnáctiletého písaře Georga Schmida za lití čarovných kulí. Hlavním zdrojem byla ale pro autora libreta Friedricha Kinda kniha strašidelných povídek vydaných Johannem Augustinem Apelem. Operu přeložil Otakar Smrčka,“ doplňuje mluvčí divadla Daniela Vítová.

Spojení 19. a 21. století

Divadlo Alfa je známé především pro svá loutková představení. V Čarostřelci se loutky také objeví, větší prostor ale dostanou živí herci. Dějově se opera přesune do současnosti. „Který z dnešních kluků by nechtěl být čarostřelcem v počítačových hrách? Ale co když si takový mladý hráč přeje tak usilovně být nejlepší, že se současný svět potká se starým a takový dnešní kluk dostane nabídku stát se čarostřelcem? Od samotného ďábla Samiela?“ uvádí divadelníci.

Výtvarník Ivan Nesveda stál u zrodu stovek loutek, jeho království je nyní ve Studiu Alfa DOLE

„Představte si dětičky, že bývaly takové hororové časy, kdy neexistovaly žádné mobilní telefony, ba ani počítače nebyly – a to ty děti už ječí -ba nebyla dokonce ani televize a kdysi ani kino, a ještě před tím nebyla ani elektřina. Ale bylo...

 

Tento novodobý čarostřelec se tak bude muset naučit starou češtinu, aby mohl mluvit s dalšími postavami ze hry. „V žádném případě se nehodláme měřit s profesionálními operními soubory: k látce přistupujeme pokorně a s loutkářskou erudicí se ji snažíme tematicky i hudebně uchopit tak, aby byla přístupná dětskému a dospívajícímu publiku,“ dodala dramaturgyně Divadla Alfa Petra Kosová.

V představení vystupují Andrea Ballayová, Kristýna Franková, Lenka Lupínková, Martin Bartůšek, Petr Borovský, Daniel Čámský, Daniel Horečný, Josef Jelínek, Robert Kroupar, Matěj Siegl a Petr Vydarený. První dopolední premiéra pro děti se již uskutečnila, slavnostní večerní premiéru bude mít Čarostřelec 15. prosince.

Ohodnoť článek

Foto Divadlo Alfa

Štítky Divadlo Alfa, loutková opera, loutkové divadlo, divadlo pro děti, Čarostřelec, šumavská legenda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Alfa se poprvé a velmi osobitě pustila do opery, Weberova Čarostřelce představí jako hráče stříleček  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.