Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Divadlo v Plzni uvede nadčasovou komedii Každý má svou pravdu

Divadlo J. K. Tyla v Plzni se pokusí najít pravdu o nových sousedech v nadčasové komedii italského dramatika a nositele Nobelovy ceny za literaturu Luigi Pirandella Každý má svou pravdu. Více než 100 let stará, přesto nadčasová a stále aktuální inscenace se k plzeňskému publiku vrací po půlstoletí, řekl dnes novinářům režisér Mikoláš Tyc. V inscenaci, která má premiéru 8. února, se představí například Jaroslav Matějka, Jana Kubátová, Vladimír Pokorný, Apolena Veldová a další.

Komedie pojednává o malém městečku, do něhož se přistěhují noví obyvatelé - pan Ponza s manželkou a s tchýní, paní Frolovou. Lidé v městečku si postupně všímají jejich podivného chování, informace jsou ale mnohdy protichůdné. Společnost se za každou cenu snaží dobrat pravdy. "Objektivní pravda ale vlastně není, záleží na úhlu pohledu," poznamenal dramaturg Zdeněk Janál. Každý má svou pravdu je podle něj situační, italsky živá, argumentační a napínavá hra, která poskytuje herecké příležitosti téměř polovině činoherního souboru divadla.

"Ta hra je stále aktuální, protože problém toho, jestli se pravda poznat dá nebo nedá, je i dneska velmi palčivý. V tomto případě to vzniklo jako jistý typ filosofické grotesky, je to vlastně úvaha, jestli pravda existuje nebo ne," řekl Tyc. Byť je hra více než 100 let stará, neztrácí podle něj nic na své aktuálnosti a i dnes se mohou lidé díky ní zamyslet nad tím, jestli lze pravdy skutečně dosáhnout. I přes až metafyzické úvahy by se ale publikum mělo podle režiséra dobře bavit. Přispět by k tomu měl i překlad Vladimíra Mikeše z 90. let minulého století, který dosud nebyl nikde v divadle použit.

"My jsme po něm (překladu) sáhli proto, že je nesmírně divadelní, barvitý. Velmi rafinovaně staví konstrukci vět tak, aby to bylo plnokrevné češtinářské pochutnání. Povedlo se dosáhnout italského temperamentu prostřednictvím českého překladu," dodal Tyc.

Ačkoliv hra Každý má svou pravdu patří k nejoblíbenějším a nejčastěji inscenovaným Pirandellovým dílům, na divadelních scénách v Česku se moc často neobjevuje. V Plzni se hrála v letech 1969 až 1970, na konci minulého století byla na repertoáru divadla v Brně a později v Chebu.

Autoři | Foto plzen.eu

Štítky ČR, divadlo, Plzeň, komedie, Vladimír Pokorný, Jaroslav Matějka, Apolena Veldová, Nobelova cena, Divadlo Josefa Kajetána Tyla, Vladimír Mikeš, Ponza, režisér, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo v Plzni uvede nadčasovou komedii Každý má svou pravdu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.