Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Před 20 lety nás opustil legendární herec a spisovatel Miroslav Horníček, jeho rodný dům zdobí pamětní deska

Plzeňský rodák Miroslav Horníček patří mezi velikány českého humoru, oblíbené spisovatele a glosátory. Na divadelních prknech se potkával s Janem Werichem či Janou Hlaváčovou. Do srdcí televizních diváků se zapsal zejména rolí v komediálním seriálu Byli jednou dva písaři, od jehož premiéry letos uplynulo půl století let. Dnes je to také přesně 20 let, kdy Miroslav Horníček odešel do hereckého nebe. Město proto nechalo k tomuto výročí zhotovit novou pamětní desku. Umístěna je na hercově rodném domě v Karlově ulici č. 36.

Autorem nevšedně vypadající mramorové desky je klatovský sochař a malíř Václav Fiala. Jeho záměrem bylo ztvárnit desku jako obálku knihy. „Takže je netradičně bílá, ne černá se zlatým písmem a s bustou, ale je to spíš obálka knihy. Jako by ji napsal Miroslav Horníček a nazval ji Tady jsem se narodil," vysvětlil výtvarník, jehož pomníky, sochy či pamětní desky najdeme v řadě českých měst i v zahraničí. V Plzni například vytvořil pamětní desku na budově konzervatoře, která připomíná významnou rodačku, klavíristku a cembalistku Zuzanu Růžičkovou. V Domažlicích například navrh památník osvobození

Na Horníčka zavzpomínali také herci z Divadla J. K. Tyla, kteří si připravili scénické čtení dosud nehrané a nepublikované jednoaktovky Romeo a Julie – Nesmrtelní milenci veronští, která se našla v pozůstalosti Miroslava Horníčka. Pro velký zájem přidalo divadlo ještě jedno čtení na 11. května, vstupenky jsou ode dneška v prodeji.

Druhou připomínkou bude výstava Tady jsem se narodil, jejíž vernisáž je naplánována na 20. února od 16:00 v mázhauzu plzeňské radnice. Na výstavě spolupracoval magistrátní odbor kultury s Archivem města Plzně. Připomene zejména plzeňské stopy Miroslava Horníčka. „Na výstavě představíme i dosud velmi málo známé fotografie Miroslava Horníčka, zejména z jeho mládí. Zajímavostí jsou určitě nejen fotografie jeho rodiny a příbuzných, ale i snímky dobové Plzně, které pořídil Horníčkův otec Bedřich, vášnivý fotograf,“ prozradila kurátorka výstavy a vedoucí odboru kultury Květuše Sokolová. Výstava bude k vidění do 10. března.

Busta Miroslava Horníčka v parku u úřadu MO Plzeň 3, zdroj: Křížky a vetřelci/ Pavel Cvrček

Míst připomínajících slavného rodáka je v Plzni celá řada. V parku za Velkou synagogou mohou zájemci například navštívit park, kterému vévodí umělcova socha. Jejím autorem je plzeňský sochař František Bálek. Na počest Miroslava Horníčka spoluzaložil herec a režisér Antonín Procházka divadlo v Domě kultury Inwest. Objekt byl však před 10 lety srovnán se zemí. Jméno po legendárním herci nese například foyer Malé scény Nového divadla. Předloni nechala radnice zrestaurovat lavičku s pamětní destičkou naproti Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje, kde Horníček rád sedával.

Desetidílný seriál Byli jednou dva písaři z pera Jaroslava Dietla vznikl na motivy nedokončeného románu francouzského spisovatele Gustava Flauberta. V hlavních rolích excelovali Miroslav Horníček a Jiří Sovák. Na obrazovkách jej diváci poprvé spatřili v lednu 1973. Zábavný seriál ale postihla během natáčení tragédie. Horníčkův jediný syn Jan totiž dostal epileptický záchvat a spadl do rybníka, kde se utopil.

Miroslav Horníček se narodil v Plzni a také zde maturoval na reálce na Mikulášském náměstí. V roce 1937 krátce pracoval jako pomocná technická síla ve Škodovce, posléze se stal úředníkem v plzeňské městské nemocnici. Jeho první profesionální umělecké angažmá bylo také v Plzni. Ve válečných letech 1941–1945 byl zaměstnán jako herec a režisér v Městském divadle v Plzni. Po válce odešel do Prahy, kde působil na řadě scén, mimo jiné v Národním divadle či ve Werichově Divadle ABC.  

„Mezi jeho nejznámější televizní role patří bezpochyby pan Pécuchet ze seriálu Byli jednou dva písaři, ve filmu zazářil v roli prince Krásného v pohádce Byl jednou jeden král, v roli doktora Fausta ve filmu Kam čert nemůže či ustaraného otce ve filmu Táto, sežeň štěně! Významná je jeho činnost literární a výtvarná. Největší popularitu mu přinesl pořad plný jeho svébytného humoru Hovory H. Miroslav Horníček je zkrátka nenahraditelný umělec. Měl velký talent a jedinečný smysl a cit pro humor,“ shrnula radní města Plzně Eliška Bartáková (ANO), která se účastnila slavnostního odhalení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Plzně

Štítky Miroslav Horníček, pamětní deska, plzeňský rodák, Václav Fiala

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před 20 lety nás opustil legendární herec a spisovatel Miroslav Horníček, jeho rodný dům zdobí pamětní deska  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.