Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Domažlice mají nový památník osvobození, o jeho vznik usilovaly rodiny veteránů z USA

Žulový monolit pod zahradou Chodského hradu stojí přesně v místě, kolem kterého procházeli v květnu 1945 první američtí vojáci. Právě jejich rodiny vznik pomníku iniciovaly a založily také sbírku, ze které přispěly darem 423 tisíc korun. Dosud mělo město pouze pamětní desku. Odhalení památníku nebylo kvůli pandemii možné v den výročí, kdy byly Domažlice osvobozeny, proto se akce uskutečnila ve výročí vylodění spojeneckých vojsk v Normandii.

Kamenná lavice a stůl s položenu vojenskou přilbou, chodským kloboukem a žulový monolit s motivem americké a české vlaky. To je pomník, který navrhl klatovský sochař Václav Fiala. Zhotovení díla mu zabralo půl roku. Už samotný návrh na papíře příbuzné vojáků naprosto uchvátil.

„Vnuk Matta Konopa, Patrick Dewaine, v reakci na zaslaný návrh památníku napsal, že kombinace vojenské přilby (půjde o věrnou kopii přilby jeho dědečka) a chodského klobouku je úžasná, neboť zatímco jeho dědeček nosil tuto přilbu, jeho pradědeček nosil chodský klobouk,“ uvedl starosta Domažlic Zdeněk Novák (Sdružení pro město Domažlice).

Nic by ale nevzniklo bez úsilí rodin čtyř veteránů. Příbuzní Matta Konopa, Roberta Gilberta, Jamese Duncana a Hermana Geista uspořádali v Americe sbírku na pořízení uměleckého díla. Vybralo se neuvěřitelných 20 tisíc dolarů, podobnou částkou přispěly i Domažlice.

„Vznikla důstojná připomínka nejen amerických vojáků, čestných občanů města, ale všech, kteří se na osvobození Domažlic podíleli. Kombinace památníku s místem, kde bude možné posadit se, odpočinout si a zamyslet se nad událostmi sice minulými, ale věřím, že stále promlouvajícími k lidem žijícím v dnešní době, považuji za skvělý nápad," dodal starosta.

Osvobození americkou armádou slaví v Domažlicícíh posledních 30 let. Oslav se pravidelně účastní také američtí veteráni druhé světové války, jejich rodiny a také zástupci sesterského města Two Rivers, kam v polovině 19. století přišli první lidé z Domažlicka. Ve městě na břehu Michiganského jezera ve státě Wisconsin a okolí dosud žijí potomci Chodů.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Domažlice

Štítky Domažlice, památník, pomník, válka, historie, USA, veteráni, rodina, válečný veterán, klobouk, Normandie, Chodský hrad, druhá světová válka, Václav Fiala

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Domažlice mají nový památník osvobození, o jeho vznik usilovaly rodiny veteránů z USA  |  Domažlicko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.