Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hledá se pořadatel Finále na příští čtyři roky. Plzeň má připraveny tři miliony na každý rok

Plzeň začíná hledat nového pořadatele filmového festivalu Finále Plzeň pro období 2020 až 2023. Rada schválila vyhlášení dotačního programu na podporu přehlídky, na každý rok jsou alokovány tři miliony korun. Současný organizátor největší bilanční a soutěžní přehlídky českého filmu v ČR, společnost Film Servis Plzeň potvrdila, že se znovu přihlásí.

Magistrát v příštích dnech vyhlásí grant. Předpokládá se, že zájemci budou podávat žádosti do června. V hodnotící komisi budou opět zástupci města, ministerstva kultury, Státního fondu kinematografie a další odborníci. Uchazeči předloží programovou a dramaturgickou vizi, marketing i rozpočet přehlídky.

„Rádi bychom pokračovali," uvedla ředitelka festivalu Eva Veruňková Košařová. Podle ní je tým kolem Finále za čtyři roky kompaktní a kvalitní.

Pozoruhodné počiny

Festival je zaměřen na pozoruhodné a prestižní filmové, televizní a internetové počiny uplynulého roku. „Nechceme být bilanční přehlídkou naprosto všeho, co se natočilo," řekla. Dodala, že na festival jezdí zahraniční distributoři, dramaturgové a agenti, kteří mohou pomoci české kinematografii. Podle ní není třeba na přehlídce měnit nic zásadního.

„Plány máme, ale odvíjí se od financí. Jedním z velkých snů je, kdyby se nám na velký sál v Měšťanské besedě podařilo sehnat pohodlnější křesla," řekla. Doufá, že město rozhodne o vítězi co nejdřív, aby měl nový organizátor na přípravu 33. ročníku ve dnech 16. až 21. dubna 2020 čas a mohl s předstihem oslovit potenciální partnery.

„Dotace je i pro další období navrhována opět jako čtyřletá z důvodu zajištění kvalitní přípravy programu a dramaturgie festivalu, včetně možnosti získávání dalších finančních zdrojů s dostatečným časovým předstihem," uvedla náměstkyně primátora Eliška Bartáková (ANO).

Rozpočet Finále se poslední čtyři roky drží na zhruba deseti milionech korun ročně. Více než polovinu dávají dohromady město, ministerstvo kultury, fond kinematografie a Plzeňský kraj.

Finále Plzeň 2019

Letošní festival navštívilo 14 500 diváků, meziročně asi o 1000 více. Uvedeno bylo 127 projekcí. O Zlaté ledňáčky se utkalo 28 soutěžních snímků a sedm krátkometrážních studentských filmů.

Autoři | Foto Finále Plzeň

Štítky film, festival, finále, Plzeň, filmový festival, Finále Plzeň, Česko, Ministerstvo kultury České republiky, Státní fond České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hledá se pořadatel Finále na příští čtyři roky. Plzeň má připraveny tři miliony na každý rok  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.