Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Plzeň začne příští rok nakupovat tramvaje od Škody Transportation

Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) nakoupí v příštích šesti letech od místní Škody Transportation až 22 velkokapacitních "dlouhých" tramvají ForCity Smart (40 T). První dva velkokapacitní vozy budou v provozu ve druhé polovině příštího roku. Budou nasazované na linky 2 a 4, řekl mluvčí PMDP René Vávro. Firma má zatím krátká a středně velká vozidla, celkem 116 tramvají.

Jedna tramvaj Škoda 40 T přijde podle Vávra na 55 milionů korun. Pokud PMDP využijí opci a nakoupí všech 22 vozidel, činila by jejich celková cena 1,2 miliardy korun. V případě dodání všech vozů bude Plzeň prvním městem s plně nízkopodlažními tramvajemi.

"Modernizaci tramvajového vozového parku jsme začali už letos tramvajemi EVO2 z Krnovských opraven a strojíren, ušitými na míru přepravním potřebám linky 1. Tříčlánkové vozy 40 T začnou zpříjemňovat cestování na zbylých dvou linkách," uvedl generální ředitel PMDP Jiří Ptáček. Jde o plně klimatizované tramvaje s automatickým zavíráním dveří, které zajistí teplotní komfort v horku i v zimě. Pokud totiž některými dveřmi několik sekund nikdo neprojde, automaticky se uzavřou, což podle Ptáčka zabrání tepelnému úniku a ušetří elektřinu.

Plzeň tak bude po Ostravě druhým českým městem, kde bude sloužit nová generace škodováckých tramvají, řekl už dříve šéf Škody Petr Brzezina. Plzeňské strojírny uspěly v Plzni v tendru na tramvaje po 20 letech.

"Je to větší vůz a hlavně jsou tramvaje obousměrné, to znamená, že mají dvě pracoviště řidiče na obou koncích," uvedl Ptáček. Podobný typ už jezdí podle viceprezidenta Škody pro obchod Tomáše Ignačáka v Helsinkách a brzy je začne firma dodávat také do německých měst Mannheim, Ludwigshafen, Heidelberg a do finského Tampere.

Tramvaje ForCity Smart, dlouhé 29 metrů, budou obousměrné, aby mohly postupně nahradit vozy typu KT8, které byly zatím nepostradatelné při výlukách a mimořádnostech. "Vozy budou vedle pohodlnějšího interiéru výrazně tišší, umožní nákup jízdenky bankovní kartou už na všech odbavovacích zařízeních a bezpečnost cestujících i zaměstnanců podpoří vnitřní kamery. Budou také komfortnější pro řidiče," řekl předseda představenstva PMDP Roman Zarzycký.

Autoři | Foto České dráhy

Štítky ČR, MHD, správa, tramvaje, firmy, Plzeň, Plzeňské městské dopravní podniky, Škoda Transportation, Škoda Artic, Jiří Ptáček, Roman Zarzycký, Petr Brzezina, Helsinky, Heidelberg, Tampere

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň začne příští rok nakupovat tramvaje od Škody Transportation  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.