Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Řidiče čeká další dopravní omezení, kvůli opravě se až do konce listopadu uzavře most v Liticích

Rozsáhlá oprava kamenného silničního mostu v Liticích začne v pondělí 18. července. Během prací po něm budou moci přejíždět pouze vozidla hromadné dopravy a přecházet chodci. Řidiči osobních aut budou muset využít objížďku. Most na opravu čekal desítky let.

„Most je sice staticky v dobré kondici, ale jinak potřebuje velkou opravu. Musí se vyměnit izolace i všechny vrstvy vozovky na něm, včetně zábradlí. S nadsázkou lze říci, že kromě nosné konstrukce a sochy svatého Jana Nepomuckého, ochránce poutníků a cestovatelů, na mostě po opravě nezůstane již nic původního,“ vysvětlil náměstek primátora pro oblast dopravy a životní prostředí Michal Vozobule (TOP 09). Město za opravu mostu zaplatí 25 milionů korun.

Oprava bude postupovat tak, aby byl vždy průjezdný jeden jízdní pruh pro vozidla MHD. Pro osobní dopravu bude most uzavřený úplně, a to až do konce listopadu. Během budování přeložky vodovodu ale nebude možné v Liticích několik dní odbočit z Klatovské ulice do Řepné. Vjezd do této ulice ulice bude možný pouze ve směru od přivaděče. Individuální automobilová a nákladní doprava bude odkláněna na dálniční přivaděč.

„Příjezdová komunikace do Plzně, na které se most nachází, byla vždy klíčovou nejen pro obyvatele Litic, ale i pro ty, kteří do Plzně přes Litice jeli. Teď, když je to do Plzně rychlejší po přivaděči, nebude uzávěra mostu při opravě pro běžný provoz řidiče tak omezovat,“ doplnila litická starostka Blanka Kantová.

Na mostě přibudou na okrajích nové římsy a zábradlí. Vozovka se zúží a naopak se rozšíří chodníky. „Musíme obnažit most až na klenbu v jeho starší části a rámovou konstrukci v té novější. Pak opravíme klenbu a kamenné opěrné zdi, betonové konstrukce budou sanovány. Poté bude provedena nová izolace a nad ní ochranná vrstva ze železobetonu, následně bude vybudováno celé souvrství vozovky. Spolu s opravou mostu proběhne i vynucená výměna vodovodu. Ten je totiž veden mostní konstrukcí,“ popsal Václav Šašek ze Správy veřejného statku, který má stavbu na starosti.

Obvod shání historické fotografie

Kamenný most vede přes potok uprostřed Litic, které jsou od roku 1990 součástí Plzně jako její šestý městský obvod. Nosnou konstrukci mostu tvoří kamenná klenba s kamennými opěrami, která byla posléze rozšířena o železobetonovou monolitickou desku. V polovině 19. století byla na mostě dodatečně umístěna barokní socha sv. Jana Nepomuckého. „Ta je jako jediná památkově chráněná, a proto bude během stavby chráněna bedněním,“ doplnila mluvčí magistrátu Eva Barborková.

Litice zároveň pátrají po historických fotografiích mostu, které pomohou lépe zmapovat jeho historii. Vyzývají proto pamětníky, zda by poskytli úřadu k zapůjčení historické fotografie této stavby, jejíž postupné stavební proměny nejsou dostatečně zdokumentovány. Zájemci mohou posílat snímky v elektronické formě na e-mail postaumo6@plzen.eu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát města Plzně

Štítky Litice, oprava mostu, dopravní omezení, uzavírka, objízdná trasa, Michal Vozobule, oprava, Jan Nepomucký, Plzeň, klenba, TOP 09, Václav Šašek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidiče čeká další dopravní omezení, kvůli opravě se až do konce listopadu uzavře most v Liticích  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.