Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Cestujícím se už brzy otevře nová zastávka vlaků Plzeň-Slovany, která lépe naváže na hromadnou dopravu

Správa železnic (SŽ) zprovozní v pátek 15. dubna novou zastávku Plzeň – Slovany, která nahradí nedalekou stanici v Koterově, kde dosud zastavovaly osobní vlaky jedoucí z Plzně do Horažďovic. Tímto krokem dojde k lepšímu navázání železniční dopravy na trasy MHD v přilehlých zastávkách Částkova a Sušická.

„Dopravnímu opatření bude předcházet nepřetržitá výluka od 11. do 14. dubna. První ranní vlak, který má přijet od Horažďovic v 04:44, zastaví o den později už u nového nástupiště na Slovanec. Cestujícím bude dispozici zatím jen jedna nástupní hrana, druhé nástupiště se začne využívat až po dokončení rekonstrukce 1. traťové koleje na jaře příštího roku," vysvětluje mluvčí SZ Radka Pistoriusová.

Nová zastávka je součástí další etapy modernizace plzeňského železničního uzlu, která probíhá v úseku Lobzy – Koterov. Tato největší a nejdražší železniční stavba v Plzeňském kraji odstartovala v listopadu 2020. Práce na čtyřkilometrovém úseku za 2,2 miliardy korun je už za polovinou a skončí v polovině příštího roku.

„V pátek 15. dubna začnou vlaky využívat zrekonstruovanou 2. traťovou kolej mezi hlavním a koterovským nádražím, a to včetně nového nástupiště poblíž Lobezské ulice. Tím se rozšíří cestujícím možnosti přestupu na MHD,“ pokračuje Pistoriusová. Poslední spoj před zahájením výluky vyjel ze stanice Plzeň-Koterov dnes ráno. V budoucnu bude stanice sloužit pouze nákladní dopravě, proto dělníci začnou prakticky okamžitě s demontáží nástupišť. Výpravčí budou v Koterově sloužit do odpoledne 14. dubna a o Velikonocích přejde stanice na dálkové řízení z plzeňského hlavního nádraží.

„Na zastávce Plzeň-Slovany přibude ještě jedno nástupiště, lávka přes koleje a výtah pro bezbariérový přístup. Stanici Plzeň-Koterov budou tvořit dvě hlavní a dvě předjízdné koleje, které umožní potřebné křižování, předjíždění nebo krátkodobé odstavení vlaků,“ doplnila mluvčí.

Vlaky začaly jezdit přes Koterov 1. září 1868, kdy byla zprovozněna železniční trať České Budějovice – Plzeň, která byla součástí tehdejší Dráhy císaře Františka Josefa z Vídně do Chebu.  Pro cestující byla v Koterově v únoru 1898 otevřena zastávka, železniční stanice vznikla na přelomu 40. a 50. let 20. století. V 90. letech začala klesat intenzita nákladní dopravy. Od září 1995 se nákladní vlaky soustředily na seřaďovacím nádraží v Plzni-Doubravce.

Modernizace plzeňského uzlu se začala projektovat po roce 2005 a měla zahrnout i stanici Koterov. S městem se hledala cesta ke zlepšení přestupů mezi vlaky a MHD. Vznikla studie na prodloužení tramvaje od Světovaru před koterovské nádraží, uvažovalo se i o zavedení vlakotramvají přejíždějících mezi tramvajovou a železniční sítí. Nakonec padl verdikt převést zastavování osobních vlaků z Koterova na novou zastávku Plzeň-Slovany.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Správa železnic | Zdroj Správa železnic

Štítky doprava, železniční zastávka, Plzeň-Slovany, železnice, Správa železnic, Koterov, Plzeň, městská hromadná doprava, Horažďovice, Plzeň 2-Slovany, Správa železniční dopravní cesty, Částkov, Velikonoce, František Josef I., Vídeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cestujícím se už brzy otevře nová zastávka vlaků Plzeň-Slovany, která lépe naváže na hromadnou dopravu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.