Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Názorová mapa Plzeňského kraje se plní podněty od veřejnosti, jak zlepšit dopravu na konkrétních místech

Názorovou mapu dopravy, kam lze vložit podnět k danému místu i s fotografií a komentářem, spustil na svém krajském webu Plzeňský kraj. Názorová mapa bude otevřena do 15. března 2022, následně bude kraj podněty občanů vyhodnocovat. Lidé tak mají jedinečnou možnost, jak sdělit své konkrétní podněty týkající se dopravy ke konkrétním místům v kraji. Ve středu ráno už měla mapa 167 podnětů.

Názorovou mapu vytvořil kraj v rámci zlepšení komunikace s občany a také s ohledem na přijaté koncepce rozvoje dopravy, cyklodopravy. Umožní lidem vkládat podněty ke zlepšení, upozorňovat na problematická místa v dopravě či naopak ocenit současná dopravní řešení, která mobilitu v kraji podporují. Lidé už do mapy zanesli přes 150 podnětů a návrhů na jejich řešení. Upozorňují na špatný stav komunikací, nepřehledné a nebezpečné křižovatky, změny předností v jízdě, chybějící zrcadla u nepřehledných křižovtek nebo na problematické parkování. Další občan například požaduje navrácení dopravy na Americkou třídu. „Prosím o vrácení průjezdu Americkou třídou. Škroupovou ulicí jezdí jedno auto za druhým a když chcete zaparkovat před Besedou a není místo, stačilo objet blok a dnes musíte kroužit okolo celého města. Stačilo uzavřít jenom úsek mezi Škroupovou ulicí a ulicí V šipce.“

„Před časem jsme ve spolupráci s mobilními operátory dělali vyhodnocení dopravních dat a zjistili jsme, že lidé cestují na určitém místě vlastní dopravou. Přidali jsme tam spoj, a to se ukázalo jako dobré řešení pro tamější obyvatele. Proto jsme se rozhodli teď otevřít lidem možnost, aby nám dali najevo své potřeby v oblasti dopravy a mobility,“ říká náměstek hejtmanky pro oblast dopravy Pavel Čížek (STAN).

Vložení příspěvku do názorové mapy je umožněno prostřednictvím mobilního telefonu nebo počítače. Cílem projektu je zlepšit dopravní plánování s přihlédnutím k četnosti a obsahu zadaných podnětů od běžných uživatelů dopravy a dopravní infrastruktury v Plzeňském kraji. Po ukončení prvotního sběru podnětů, po 15. 3. 2022 se zaznamenané připomínky vyhodnotí ve spolupráci s příslušnými organizacemi Plzeňského kraje. A to podle jednotlivých oblastí dopravy. U opakujících se podnětů se boudou hledat možnosti k odstranění zaznamenaných problémů.

„Doprava zajímá řadu lidí a pro nás je velmi důležité, abychom znali jejich názor z terénu. Bez těchto připomínek nejsme schopni nějakým způsobem vychytat dopravní potřeby veřejnosti. Je to zásadní krok k nastavení dopravy, ať už v autobusové dopravě či jiné,“ konstatoval náměstek Čížek.

Kraj má dobrou zkušenost například s nastavením taktové dopravy na linkových autobusech, což lidem přinese větší komfort v cestování. „Nemusí hlídat jízdní řád, prostě vědí, že v určitý čas mohou jet. Na druhou stranu máme velkou možnost právě v autobusech se lidem přizpůsobit. Tam, kde cestuje více lidí, můžeme přidat linku a tam, kde počet cestujících klesá, můžeme ubrat. Proto doporučuji, využijte možnosti v aplikaci Názorová mapa nám svůj podnět sdělit,“ doplňuje krajský náměstek hejtmanky pro dopravu.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky názorová mapa, doprava v regionu, problematická místa, nepřehledná křižovatka, nebezpečný úsek, kvalita silnice, Plzeňský, doprava, Plzeňský kraj, Pavel Čížek, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Názorová mapa Plzeňského kraje se plní podněty od veřejnosti, jak zlepšit dopravu na konkrétních místech  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.