Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Omezení MHD teď nechystá plzeňský dopravní podnik, počty řidičů mohou rozšířit i zaměstnanci z kanceláří

Na rozdíl od některých jiných měst v republice nemusely zatím Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) kvůli koronavirové pandemii omezit městskou hromadnou dopravu. Firma má připravený krizový scénář, jehož první krokem by bylo využití brigádníků nebo pracovníků z kanceláří. V karanténě nebo izolaci je minimum z téměř 600 řidičů. 

„Zatím vše personálně zvládáme. V případě, že by se situace zhoršila, tak můžeme využít brigádníky nebo kolegy z kanceláří, kteří mají oprávnění řídit vozy městské hromadné dopravy. Celkem jde o desítky lidí," uvedl mluvčí městské firmy René Vávro. Dodal, že podnik zaměstnance pravidelně testuje podle platného vládního nařízení, tedy dvakrát týdně. U řidičů zatím podnik neuvažuje o dalších opatřeních, protože díky uzavřeným kabinám nepřicházejí do kontaktu s cestujícími. Už také neprodávají z kabin papírové jízdenky cestujícím. Přibližně od poloviny roku 2020 v první vlně pandemie byl prodej pozastaven a následně podnik rozhodl o jeho trvalém zrušení, doplnil mluvčí.

Pokud by se pandemická situace zhoršila, má podnik vytipované spoje, které by mohl omezit. "V případě extrémního zhoršení bychom přešli na prázdninový provoz," zdůraznil mluvčí. Podle generálního ředitele PMDP Jiřího Ptáčka by se omezovaly vybrané spoje při patnáctiprocentní nemocnosti, prázdninový provoz by firma nastavila v případě dvacetiprocentní hranice nemocných. "Součástí opatření v naší firmě je i dělení týmů tak, aby se klíčoví zaměstnanci nepotkávali," řekl.

Dopravní podniky v některých městech už přešly na prázdninový režim. Hradec Králové k tomu přistoupí od středy 26. ledna až do odvolání. Dopravní podnik nemá kvůli nemocnosti, karanténám a izolacím dostatek řidičů na obsazení všech spojů. Z 220 řidičů v hlavním pracovním poměru bylo dnes kvůli nákaze práce neschopných asi 30. Školní spoje pojedou všechny. Provoz už dnes omezila také například MHD v Pardubicích, v Olomouci i Pražská lanová dráha na Petřín, od minulého týdne také Děčín.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto PMDP

Štítky PMDP, dopravní podnik, omezení MHD, koronavirová pandemie, řidiči MHD, městská doprava, městská hromadná doprava, dopravní společnost, Plzeňské městské dopravní podniky, Jiří Ptáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Omezení MHD teď nechystá plzeňský dopravní podnik, počty řidičů mohou rozšířit i zaměstnanci z kanceláří  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.