Počasí dnes9 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nová plzeňská ulice Na Sudech umožnila vznik cyklostezky kolem východního okruhu města

Cyklistům už slouží cyklostezka kolem nového úseku východního okruhu města Plzně mezi ulicemi Pod Stráží a Na Roudné. Celkem 1,5 kilometru dlouhá stezka pro pěší a cyklisty v ulici s novým názvem Na Sudech umožní bezpečný pohyb podél frekventované komunikace hlavně cyklistům ze sídliště Lochotín jedoucím k Velkému Boleveckému rybníku.

„Věříme, že nový úsek stezky si rychle najde své uživatele, a hlavně v letních měsících odlehčí již teď hodně využívané stezce podél Velkého Boleveckého rybníka,“ uvedl náměstek primátora města Plzně pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule (TOP 09). „Nový úsek je příkladem, jak by se měly nové dopravní stavby připravovat. Frekventovanou komunikaci hned při její výstavbě doplnila stezka pro pěší a cyklisty, a to na stavbě, kde se museli domluvit hned tři investoři, tedy Ředitelství silnic a dálnic České republiky jako zástupce státu, Plzeňský kraj a město Plzeň,“ doplnil Michal Vozobule.

Stezku oddělují od komunikace ve velké části její délky svodidla a širší travnatý pás s nově vysázenými javory babyka. Celkem tu bylo vysázeno téměř 200 stromů. Směrem k Velkému Boleveckému rybníku tlumí zvuky protihluková stěna.

Cyklistům jedoucím z Lochotína umožní nová stezka dojet ke kruhovému objezdu v křížení ulic Na Sudech, Na Roudné a Jateční po širší stezce a vyhnout se tak sezonním zácpám na stezce v ulici U Velkého rybníka. „Její význam cyklisté docení, až bude dokončeno cyklistické spojení ze Štruncových sadů ulicí Luční a Na Roudné. Cyklisté z Lochotína tak získají alternativní spojení do centra, které bude navíc výškově velice příjemné,“ uvedl vedoucí úseku veřejné dopravy a cyklodopravy ze Správy veřejného statku města Plzně Jan Hakl.

S cyklostezkami podél komunikace se počítá i u dalších úseků východního okruhu, jehož celková délka má být sedm kilometrů. Ten propojí Severní Předměstí přes Jateční k Rokycanské ulici a poté údolím Úslavy až k Jasmínové ulici na Slovanech. Dosud vybudované úseky Západního okruhu se již dočkaly souběžných cyklostezek. Například úsek mezi Novou Hospodou a Křimicemi otevřený v roce 2014 zahrnoval i obousměrnou stezku pro pěší a cyklisty vedenou místy až 30 metrů od komunikace.

Stavbu nové komunikace se stezkou v budoucnu ještě doplní lávka nad komunikací, která umožní pěším a cyklistům mimoúrovňově překonat frekventovaný úsek v místě, kde dříve místní přejížděli přes železniční koleje po nechráněném přejezdu z Mikulky k Boleveckému rybníku. Město ale zatím nemá vykoupené potřebné pozemky pro stavbu.

Plzeň má novou ulici Na Sudech

S výstavbou východního okruhu města Plzně vznikla nová ulice Na Sudech, která nyní spojuje Plaskou ulici s ulicí Na Roudné. S novým názvem ožívá historie plzeňského Bolevce, kde kdysi fungovala továrna na sudy a na přelomu 70. a 80. let minulého století tady stála hojně navštěvovaná hospoda Na sudech.

„Domluvili jsme se s kolegy v radě, že by bylo dobré držet se historického názvu místa, který si navíc mnozí z nás pamatují,“ uvedla starostka prvního městského obvodu Helena Řežábová (ODS). Pro nový název pak zvedli ruku i zastupitelé obvodu.

Pohostinství se nacházelo asi sto metrů pod starou Boleveckou návsí, kde byla točna trolejbusové linky č. 13, která do roku 1977 obsluhovala severní část města. Hospodu si dodnes živě vybavuje František Kabát ze Spolku Boleveckých rodáků. „Měli výdej přes okénko, ale sezení bylo i v lokálu. Plochy stolů tvořily sudy a na sudech se také sedělo, ale při stěnách byly ještě klasické lavice,“ vzpomíná František Kabát.

Širší historická souvislost se pak nabízí, když nahlédneme dále do historie. V Bolevci, ovšem blíže k Velkému Boleveckému rybníku, totiž kdysi stávala také továrna na sudy dr. Alfréda Maysla, která využívala železniční vlečku vybudovanou na konci 19. století. Ta v zimě sloužila především pro přepravu ledu do pivovaru. A tam se později přesunula i samotná výroba sudů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Plzen.eu / UMO Plzeň 1

Štítky cyklostezka, nová ulice, Na Sudech, východní okruh, cyklista, Plzeň, rybník, Roudné, Lochotín, Michal Vozobule, TOP 09, Ředitelství silnic a dálnic, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová plzeňská ulice Na Sudech umožnila vznik cyklostezky kolem východního okruhu města  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.