Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Nádražní budovu ve stanici Plzeň-Jižní Předměstí čeká rekonstrukce za 95 milionů

Ještě letos v říjnu by měly začít stavební práce na rekonstrukci nádražního objektu v Plzni-jižním předměstí. Potrvají dva roky a nejvyšší přípustná nabídková cena na celou zakázku činí 95,2 milionu korun. Správa železnic teď vyhlásila výběrové řízení na zhotovitele rekonstrukce. 

„Železniční dopravě dnes slouží pouze bývalá příjezdová budova. Památkově chráněný objekt projde celkovou rekonstrukcí, která bude zahrnovat opravu střechy, fasády, výměnu oken a dveří, technického zázemí včetně náhrady zastaralých rozvodů a úpravu veřejně přístupných prostor. Vybuduje se výtah, který propojí odbavovací halu s nástupišti, v jejichž úrovni vzniknou také nová veřejná WC. Instaluje se nový informační a orientační systém," uvedla Nela Friebová, mluvčí Správy železnic.

Bývalá příjezdová budova na nádraží Plzeň-Jižní Předměstí byla otevřena pro veřejnost v roce 1921. Hlavním důvodem její výstavby byl stále narůstající počet cestujících, především dělníků dojíždějících vlakem za prací v okolních továrnách. Byla postavena v novorenesančním slohu a doplnila starší, secesní objekt z roku 1905, který stál na opačné straně dnešní Koperníkovy ulice a následně sloužil jako odjezdová budova.

Takto by měl vypadat interiér halay po rekonstrukci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Správa železnic

Štítky Správa železnic, rekonstrukce nádraží, nádraží Plzeň-jižní předměstí, tendr, nádražní hala, rekonstrukce, Správa železniční dopravní cesty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nádražní budovu ve stanici Plzeň-Jižní Předměstí čeká rekonstrukce za 95 milionů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.